Microsoft wil dat ontwikkelaars apps bouwen voor Teams

microsoft teams

Microsoft wil ontwikkelaars overtuigen om toepassingen te bouwen voor Teams. Nieuwe tools en mogelijkheden moeten daarbij helpen.

Op de digitale Build 2021-conferentie kondigt Microsoft een heleboel nieuwe mogelijkheden en tools aan voor ontwikkelaars die toepassingen willen bouwen voor Microsoft Teams. De softwarereus ziet Teams als een breed platform dat op tal van toestellen aanwezig is. Met 145 miljoen dagelijkse actieve gebruikers schetst CVP Frank Shaw het beeld van een alomtegenwoordig stuk software met veel potentieel. De apps voor Teams krijgen zelfs een eigen naam: Collaborative apps.

Eigen Together Mode

Om ontwikkelaars verder te overtuigen, lanceert Microsoft verschillende belangrijke nieuwigheden. Eerst en vooral komen er uitbreidingsmogelijkheden voor vergaderingen. Daarmee kan je zelf aanpassingen maken voor bijvoorbeeld Together Mode, en die delen met andere gebruikers. Microsoft claimt dat de hele design-ervaring erg eenvoudig wordt. De mogelijkheid maakt zijn opwachting in de loop van de zomer.

Verder lanceert Microsoft nieuwe functies voor Microsoft Teams Toolkit voor Visual Studio en Visual Studio Code. De nieuwigheden moeten app-ontwikkeling versnellen. Ze zorgen ervoor dat er minder code nodig is om een toepassing te bouwen, onder andere dankzij automatische integratie met Microsoft Azure en Microsoft Graph.

API’s en Fluid

Microsoft voorziet ook API’s waarmee je workflows gerelateerd aan vergaderingen kan automatiseren. Denk aan vergaderingen die automatisch starten of eindigen. Je zal ook media kunnen integreren en realtime toegang krijgen tot audio en video, bijvoorbeeld voor automatische transcripties en vertalingen. Voor het gebruik van dergelijke API’s moeten administrators natuurlijk toestemming geven. Enkele nieuwe API’s zijn al als preview beschikbaar en er zullen er later dit jaar meer volgen.

Microsoft zal ook Fluid met Teams integreren. Die functionaliteit is momenteel als private preview beschikbaar. Met Fluid-integratie wordt het eenvoudiger om ook via Teams aan een stuk content binnen Microsoft 365 te werken, zonder dat je daarvoor een specifieke toepassing hoeft te openen.

Console

Om de ontwikkel-ervaring aangenamer te maken, lanceert Microsoft het Developer portal voor Microsoft Teams. Dat is een evolutie van App Studio waarbij ontwikkelaars toegang krijgen tot een beheersconsole die toegankelijk is via het web of Teams zelf. Daar kan je snel toepassingen registreren en configureren. Je kan er bovendien toestemming geven aan collega’s om aan je code te sleutelen, wat samenwerking ten goede moet komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home