Microsoft sluit VR platform AltspaceVR in herstructureringsronde

AltspaceVR

Microsoft zet de hakbijl in 10.000 banen. De computergigant volgt daarmee het voorbeeld van Amazon, Meta en andere Google’s. Het sociale platform AltspaceVR is één van de slachtoffers.

Microsoft gooide AltspaceVR in 2017 nog een reddingsboei nadat het online VR-platform aan de rand van de afgrond stond. Nu stoot Microsoft de afdeling weer af en wil het inzetten op Microsoft Mesh, een nieuw platform voor netwerking en samenwerking. Naast AltspaceVR snoeit Microsoft ook het team achter de Mixed Reality Tool Kit (MRTK) dat cross-platform apps ontwikkelt. De opensoucer MRTK ondersteunt verschillende platformen zoals HoloLens2, Meta Quest, SteamVR en Lenovo ThinkReality A3, meldt Silicon Angle.

Virtuele omgevingen

AltspaceVR ontstond in 2013 en bracht tweedimensionale web content in een gedeelde, virtuele ruimte. In de collaboratieve workspace konden collega’s video’s streamen, games spelen en samenwerken binnen dezelfde omgeving. Sinds 2021 werkt Microsoft Teams aan de implementatie van Mesh om eenzelfde, of verbeterde, werkervaring te verkrijgen. Omdat de focus nu naar Mesh gaat, sluit AltspaceVR de deuren.

“Het was geen eenvoudige beslissing”, schrijft het AltspaceVR-team in een blogpost. “Op vrijdag 10 maart gaat de zon voor ons onder. Dit was een platform waar we allemaal van hielden en dat ervoor zorgde dat mensen hun identiteit konden ontdekken, zichzelf konden uitdrukken en een community vinden. Het was een privilege om de passie onder onze gebruikers te helpen ontwikkelen, van educatieve mogelijkheden tot de ontwikkeling van unieke en prachtige events en immersieve ervaringen.”

lees ook

Vergadering in het metaversum: op bezoek in de digitale Salesforce Tower

Mixed Reality snoeiwerk

Naast AltspaceVR snoeide Microsoft ook in de opensource toepassing MRTK. Volgens Bloomberg houdt het daar niet bij op. Ook in het team dat de HoloLens ontwikkelt, zet Microsoft flink de snoeischaar. Die besparing zou er komen na het groeiende fiasco bij de ontwikkeling van de militaire HoloLens voor het Amerikaanse leger. Door verschillende bijwerkingen zoals hoofdpijn en misselijkheid kan het grootste deel van de testers de bril slechts een paar uur opzetten.

Het Amerikaanse leger plande een aankoop van 6.900 HoloLens-brillen, goed voor 400 miljoen dollar. Die bestelling is door het Amerikaanse congres in de koelkast gestopt. In plaats daarvan krijgt Microsoft 40 miljoen dollar aan werkingsmiddelen om de problemen op te lossen. Door het sterk verminderde personeelsbestand zal Microsoft nu dus de focus leggen op de verdere ontwikkeling van Mesh. Die toepassing moet meer meeslepende MR-apps mogelijk maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home