Microsoft maakt Windows Terminal de standaard in Windows 11

nieuwe windows terminal

Wie de Command Prompt of PowerShell opent in Windows 11, krijgt binnenkort automatisch de maken met Windows Terminal. Die vervangt de Windows Console Host als standaard.

Microsoft wil de terminal-ervaring binnen Windows standaardiseren en moderniseren. In Windows 11 zal de Windows Console Host daarom de standaard worden voor wie de Command Prompt of PowerShell wil gebruiken. Dat laat Microsoft zelf weten. Voor alle duidelijkheid: cmd en PowerShell verdwijnen niet, maar de standaard-emulator verandert.

Wanneer je vandaag een command line-toepassing opent, draait die in essentie bij de gratie van de Windows Console Host. Conhost.exe emuleert de sessie en doet dienst als een soort API die de link legt tussen je commando’s en het OS. Conhost bestaat al sinds de vroege dagen van Windows maar heeft heel wat beperkingen. Het systeem speelt bijvoorbeeld niet zo eenvoudig samen met het Windows Subsysteem voor Linux en kan niet om met hippe moderne technologie zoals thema’s, GPU-rendering van tekst en emoji.

Modernere standaard

Windows Terminal is een alternatief voor Conhost. Microsoft introduceerde Windows Terminal in 2019 als onderdeel van Windows 10. Terminal neemt de rol over van Conhost en laat je toe command line-sessies te draaien via de Command Prompt, PowerShell (en Azure Cloud Shell). Het systeem is gebruiksvriendelijker en moderner. Het laat je bijvoorbeeld toe om verschillende sessies in tabs in hetzelfde venster te draaien.

In de loop van 2022 wil Microsoft alle command line-sessies automatisch via Windows Terminal laten lopen en dus niet meer via Conhost. Wie snel ‘cmd’ typt, komt zo automatisch in de Command Prompt beheert door Windows Terminal terecht in de plaats van een Command Prompt-sessie die met het OS praat via de verouderde Windows Console Host. Ontwikkelaars op Windows 11 kunnen Terminal vandaag ook al manueel als standaard instellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home