Windows Terminal getest: 5 functies om meteen te proberen

nieuwe windows terminal
Na een eerste onthulling tijdens ontwikkelaarsconferentie Build begin mei, heeft Microsoft vorige week een vroege preview van de nieuwe Windows Terminal beschikbaar gemaakt als gratis download in de Microsoft Store. We installeerden de terminal en startten hem op voor een testrit.  De nieuwe Windows Terminal is een UWP-applicatie (Universal Windows Platform) en volledig opensource. De code werd onmiddellijk na de introductie op Build via GitHub vrij beschikbaar gemaakt, samen met de code van Console Windows Host (conhost.exe). Conhost is het onderliggend proces dat ervoor zorgt dat de originele command-line-interface van Windows normaal functioneert. Wanneer je Cmd of Powershell opstart, wordt de applicatie gekoppeld aan een instantie van Conhost. Het proces implementeert de opdrachtregelinfrastructuur van Windows en is verantwoordelijk voor het hosten van de Windows Console-API, invoer-engine, rendering-engine en gebruikersvoorkeuren. Je kan het kort door de bocht zien als een soort mini-besturingssysteem waarin consoletoepassingen zoals Cmd, PowerShell of Bash kunnen draaien. Het primaire doel van Conhost is om achterwaartse compatibiliteit te garanderen met bestaande consoletoepassingen. Hoewel Microsoft de laatste jaren delen van de code heeft gemoderniseerd, bleef de introductie van radicale nieuwe functionaliteit om die reden uit. Daarom werd Windows Terminal ontwikkeld, dat weliswaar een aantal componenten gemeenschappelijk heeft, maar meer bewegingsvrijheid biedt voor nieuwe functionaliteit.  

“Windows Terminal wordt geïnstalleerd naast de bestaande Windows Console-toepassing.”

  “Windows Terminal wordt geïnstalleerd en uitgevoerd naast de bestaande ingebouwde Windows Console-toepassing”, verduidelijkt Kayla Cinnamon, Program Manager voor Windows Terminal, Console & Command-Line. “Als je Cmd/PowerShell/etc. rechtstreeks opent, zullen ze op dezelfde manier worden gekoppeld aan een traditionele console-instantie als vandaag. Op deze manier blijft achterwaartse compatibiliteit intact terwijl je de mogelijkheid krijgt om Windows Terminal te ervaren als je dat wilt. Windows Console zal nog tientallen jaren worden geleverd binnen Windows om legacy-applicaties en -systemen te ondersteunen.” Als gebruiker ben je dus vrij om Windows Terminal al dan niet te gebruiken. In wat volgt gaan we in op enkele van de features die Microsoft reeds aan de nieuwe Windows Terminal heeft toegevoegd. Wil je zelf met de terminal aan de slag? Je vindt de preview in de Microsoft Store. Eén mogelijke beperking is dat de Windows 10 mei 2019 update op je systeem geïnstalleerd moet zijn om de applicatie te gebruiken.

Tabbladen

De toevoeging van tabbladfunctionaliteit was volgens Microsoft een veelgehoorde vraag uit de community. Windows Terminal laat toe om meerdere instanties van dezelfde toepassing of verschillende toepassingen naast elkaar te openen in hetzelfde venster. Via het plusteken bovenaan het venster kies je uit een dropdownmenu welke applicatie in een nieuw tabblad moet openen. Of je gebruikt de sneltoetscombinatie Ctrl+Shift+1, 2, … om rechtstreeks een nieuwe instantie van de overeenkomstige toepassing (PowerShell, Cmd, Linux Bash…) te starten.   windows terminal tabs en json  

JSON-bestand

Verder is Windows Terminal ook bijzonder aanpasbaar. Gebruikers kunnen het terminalvenster helemaal naar eigen smaak personaliseren, van verschillende tekstkleuren tot zelfs geanimeerde gif’s als achtergrond. Microsoft voorziet daarvoor geen instellingenmenu, maar een JSON-bestand dat je zelf kan aanpassen. Het is momenteel niet duidelijk of dat alleen voor deze vroege preview het geval is, of deze methode behouden blijft. Hoe dan ook, wil je momenteel aanpassingen uitvoeren dan moet je dus het betreffende JSON-bestand openen in een teksteditor. Ga opnieuw naar het dropdownmenu en kies deze keer voor ‘Settings’. Selecteer vervolgens een editor, zoals bijvoorbeeld Kladblok, waarmee je het bestand wil bewerken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home