IBM geeft inzicht in toekomst kwantumcomputersoftware

kwantum quantum chip

IBM deelt een roadmap voor de kwantumcomputersoftware die de komende jaren ontwikkeld wordt. Op de planning zien we onder meer de Qiskit runtime die dit jaar uitkomt, geüpdatete software interfaces en controlesystemen die in 2023 gelanceerd worden. 

Tegen 2025 verwacht IBM dat kwantumcomputing frictieloos zal werken. Vanaf dan is er volgens de optimistische fabrikant een breed scala aan applicaties mogelijk die beter werken dan die voor traditionele computers. Veel kwantumapplicaties gaan draaien op de opensource software Qiskit. Dat wordt de basis voor toekomstige softwareontwikkeling voor kwantumcomputers.

Het doel van IBM is om een software-ecosysteem op te zetten dat uiteindelijk beter werkt dan de klassieke benadering. In september bracht IBM al een roadmap uit voor de ontwikkeling van kwantumcomputer hardware. 

Meer zekerheid voor ontwikkelaars en bedrijven

Volgens Bob Sutor, vice president van IBM Quantum Ecosystem Development bij IBM is het schetsen van een roadmap essentieel voor ontwikkelaars en bedrijven die willen investeren in kwantum. “Roadmaps geven mensen meer vertrouwen in wat ze wanneer kunnen verwachten”, zegt Sutor. “We hopen dat dit meer zekerheid geeft.” 

Een groot deel van het plan draait om het elimineren van ruis en fouten in het kwantumsysteem. “Dat is een ander programmeringsmodel en we combineren verschillende structuren voor softwareontwikkeling”, zegt Sutor. 

Volgens Sutor zijn er veel ontwikkelaars die interesse hebben in kwantumlessen van IBM. “Als je Python kent, kun je kwantum computing leren”, zegt Sutor. “Als je een tweedejaarsstudent bent en vooruit denkt, kun je Qiskit gaan gebruiken.”

De roadmap van IBM ziet er als volgt uit:

IMB quantum computing roadmap
Bron: IBM

In 2023 wil IBM beginnen met circuitbibliotheken en geavanceerde controlesystemen om grote qubit-fabrieken te beheren. Vanaf kan kunnen kernel-ontwikkelaars opschalen naar hardware met meer dan 1000 qubits. Nadat de kernel laag is ontwikkeld, gaan algoritme-ontwikkelaars een rol spelen. Deze ontwikkelaars zijn essentieel, aangezien ze nieuwe applicaties creëren voor kwantum-circuits. 

Vanaf 2023 wil IBM vooraf gebouwde runtimes aanbieden die werken met cloud-gebaseerde API’s die gebruik maken van algemene developer frameworks. Vanaf dat moment is kwantum ver genoeg ontwikkeld om een grote groep ontwikkelaars aan te trekken. 

IBM verwacht dat de hardwarenuances van kwantumcomputing vanaf 2025 niet meer uitmaken dankzij de cloud en API’s. Volgens voorspellingen van IBM draaien bedrijven tegen 2030 miljarden kwantum-circuits per dag.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home