‘Kwantumcomputing is het meest veelbelovende carriérepad voor kinderen’

kwantum quantum chip

Kwantumcomputing is het meest veelbelovende carriérepad voor kinderen die in de techniek willen werken. Er zijn veel mogelijkheden voor loopbanen in kwantumonderzoek, software en hardware, aldus Todd Holmdahl, corporate vice president van Microsoft Quantum.

“Het is een veld dat zal groeien. We hebben een aantal mensen nodig om het te ondersteunen. Je kunt zien dat Microsoft een hoop inspanningen doet om te investeren in kwantumwerkkrachten. Dit zal het grootste ding zijn van onze generatie, het zal verbazingwekkende dingen kunnen doen. in de toekomst”, aldus Holmdahl.

Ruim tien jaar geleden maakte hij al gebruik van artificiële intelligentie (AI) en machine learning toen hij meewerkte aan Kinect, een baanbrekende bewegingsgevoelige accessoire voor de Xbox 360. Het belang van AI in de toekomst merkte hij volgens Business Insider toen al op, al zou hij naar eigen zeggen vandaag de dag strikter zijn. “Ik heb mijn kinderen verteld dat je moet doen waar je gepassioneerd in bent. Maar als je een baan wilt, kun je altijd een baan vinden in AI en machine learning. Ik denk ook echt dat, gezien waar we vandaag de dag in kwantumcomputing staan, het een groots iets gaat worden. Ik zou mijn kinderen nu vertellen een baan te zoeken in kwantumcomputing. 

Verschillende dimensies

Zo kunnen potentiële kwantumcomputers gebruikt gaan worden voor het voorspellen van de aandelenmarkt, het vinden van efficiëntere scheepvaartroutes, voedselproductie, chemie, medicijnontdekking, cryptografie en meer. Holmdahl ziet kwantumcomputing dan ook als een kans om klassieke problemen als gezondheidszorg en klimaatverandering aan te pakken. Problemen die volgens hem misschien wel eens in enkele uren of seconden op een kwantumcomputer opgelost kunnen worden. Holmdahl. “De manier waarop een kwantumcomputer werkt, is dat hij naar een groot aantal verschillende dimensies kan kijken.” Al zijn er experts die beweren dat het nog zeker 5 tot 10 jaar duurt, voordat kwantumcomputers bij de meeste taken hun klassieke tegenpolen zullen overtreffen.

Toename investeringen

Dat organisaties steeds meer interesse tonen in kwantumcomputing-projecten blijkt wel uit onderzoek van het analysebureau Gartner. In 2018 begroot minder dan 1 procent van de organisaties op dit soort projecten, maar Gartner schat dat dat percentage in 2023 zal oplopen naar 20 procent. Concurrent Forrester liet eerder weten dat VC’s in 2015 zo’n 85 miljoen dollar in kwantumcomputing investeerden. Twee jaar later ging het al om investeringen van ruim 400 miljoen dollar. 

“We zijn echt op een moment aangekomen dat bedrijven beginnen na te denken over de belofte van kwantuminformatiewetenschappen en kwantumcomputing voor het oplossen van ’s werelds meest uitdagende problemen”, constateert Krysta Svore, algemeen directeur van quantum software bij Microsoft. 

Topologische qubit

Binnen Microsoft leidt Holmdahl momenteel een team dat werkt aan de bouw van een topologische qubit. Deze fragmenteert elektronen om informatie op meerdere plaatsen tegelijkertijd op te slaan. Business Insider ziet dit als een andere manier van denken dan de benadering die bedrijven als Intel, IBM en Google innemen. Zij gebruiken weer supergeleidende circuits om kwantumcomputers te bouwen, vergelijkbaar met de standaardmanier waarop klassieke computers tegenwoordig worden gemaakt.

Microsoft startte al eerder een kwantum-programmeercursus voor studenten om te zorgen dat er voldoende kwantumcomputing-experts in de toekomst zijn. Ook hielp het bedrijf bij het lanceren van een top om meer talent te vinden voor kwantumcomputing. Svore: “De focus van Microsoft is om schaalbare kwantumcomputer te produceren voor onze klanten, ook voor de toekomst. Om dat te doen, moeten we de vooruitgang in kwantumcomputing kunnen versnellen, we moeten een hele wereld van kwantumontwikkelaars kunnen opleiden.”

Lees ook: Microsoft en TU Delft werken in gezamenlijk laboratorium aan quantumtechnologie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home