GitHub: ‘JavaScript domineert, Python volgt door aanwezigheid in alle domeinen’

javascript

JavaScript, Python en Java blijven de drie belangrijkste programmeertalen op GitHub. Typescript en C# vullen de top vijf aan.

Er is maar één verandering op te merken in het GitHub 2022 Octoverse-rapport ten opzichte van vorig jaar: een positiewissel tussen C++ en PHP. De laatste programmeertaal trekt aan het kortste eind en zakt naar de zevende plaats.

De top drie blijft sinds 2019 onveranderd. JavaScript is de belangrijkste programmeertaal, gevolgd door Python en Java behoudt de derde plaats. Java doet het volgens GitHub onverwacht goed: “Na bijna dertig jaar Java zou je misschien verwachten dat de taal wat gebruikssporen vertoont, maar niets is minder waar.”

Volgens het rapport heeft Python zijn tweede plaats te danken aan zijn aanwezigheid in alle domeinen ‘van ontwikkeling, tot educatie, tot machine learning en datawetenschap.’ Dat blijkt een goede beslissing te zijn geweest want de programmeertaal trekt zelfs 22,5 procent meer ontwikkelaars aan dan in 2021.

Bron: GitHub

Sterke groeiers

In het rapport zet de softwareontwikkelaar van Microsoft verder uiteen welke talen sterk aan het groeien zijn. De sterkste groei tussen 2021 en 2022 maakte HashiCorp Configuration Language (HCL) door (56,1 procent). “Dit werd gedreven door de groeiende populariteit van de Terraform-tool en IaC-praktijken om implementaties steeds verder te automatiseren”, verklaart het rapport.

lees ook

HashiCorp: groeipijnen bij organisaties omzetten naar opportuniteiten

Rust groeide bijna even hard met 50,5 procent. Typescript, de vierde meeste gebruikte programmeertaal, groeide aan 37,8 procent.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home