Microsoft vervolgd voor diefstal opensource-code via GitHub Copilot

GitHub

Een programmeur sleept Microsoft, GitHub en OpenAI voor de rechter omdat hij vindt dat GitHub Copilot zijn opensource-code op een oneigenlijke manier gebruikt.

Matthew Butterick combineert zijn twee jobs, programmeur en advocaat, om Microsoft, GitHub en OpenAI een rechtszaak aan te doen. Butterick vindt dat code die hij geschreven heeft, door de partijen misbruikt wordt. De schuldige is GitHub Copilot en de klacht komt niet uit de lucht gevallen. Al vanaf de lancering van Copilot stellen programmeurs op Github zich vragen bij het trainingsmodel achter de tool.

Hergebruik van opensource

Github Copilot helpt programmeurs door via AI codesuggesties te doen. De tool begrijpt natuurlijke taal en genereert van daaruit kleine code-snippets met enkele lijnen code in een verscheidenheid aan talen. De AI die de suggesties maakt, is getraind op opensource-code beschikbaar in publieke repositories in Github zelf.

Github Copilot is een betaalde dienst van Microsoft, die enkel bestaat omwille van het gebruik van de vrij beschikbare opensource-code als trainingsmateriaal. Opensource betekent echter niet helemaal vrij van rechten. De GPL, Apache en MIT-licenties vereisen immers minstens dat de naam van de auteur bij gebruik van de code vermeld wordt, en definiëren enkele copyright-beperkingen.

lees ook

Populariteit van Github zet juridische en ethische kant van AI op scherp

Zo ontdekte programmeur Chris Green dat Copilot suggesties doet die rechtstreeks afkomstig zijn van opensource-code die enkel gebruikt mag worden voor gratis spelletjes, maar Copilot legt die beperking naast zich neer.

9 miljard dollar aan schade

Butterick wil de zaak nu voor de rechter zien verschijnen. Hij stelt dat GitHub Copilot in strijd is met de gebruiksvoorwaarden van Github zelf, alsook de DMCA 1202 copyrightwetgeving en de lokale California Consumer Privacy Act. De schade zou volgens een berekening van Butterick op basis van het gebruik van Copilot oplopen tot negen miljard dollar.

De tool zou de opensource-gemeenschap ook op andere manieren schade berokkenen. Zo verdwijnt de incentive van opensource-programmeurs wanneer hun code zonder enige vorm van erkenning hergebruikt wordt door een tool van Microsoft, waar dat bedrijf bovendien geld aan verdient.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home