Apple behoudt webapps na Europese druk

apple vs eu

Apple gaat webapps toch niet verwijderen uit iOS. Dat was de iPhone-bouwer eerst wel van plan als middelvinger op strikte Europese regelgeving, maar een dreigend onderzoek van de EU naar die reactie doet Cupertino van gedacht veranderen.

“Als we een open platform voor webapps moeten bieden, dan voeren we de webapps wel gewoon helemaal af”, dachten ze bij Apple. Het bedrijf gunde liever niemand in Europa de browsergebaseerde toepassingen dan dat het zou inbinden op zijn exclusiviteit. Apple moet om conform te zijn met de DMA immers voorzien dat de webgebaseerde toepassingen niet enkel via de eigen Webkit-browser engine werken, maar ook via concurrerende technologie zoals bijvoorbeeld Chromium.

Bocht van 180 graden

Apple komt nu terug op die plannen, maar niet uit de goedheid van z’n hart. De EU kon immers niet lachten met de strategie. Progressive web applications, PWA’s of webapps zijn toepassingen die eruitzien als klassieke apps, maar eigenlijk volledig in de browser draaien op de achtergrond. Ze zijn een manier voor ontwikkelaars om eenvoudige apps aan te bieden buiten de beperkingen van de App Store heen. De EU vermoedde dat Apple zich schuldig maakte aan andere DMA-regels door die mogelijkheid samen met webapps volledig af te voeren. Een onderzoek stond al in de stijgers.

lees ook

EU onderzoekt afschaffing webapps in iOS door Apple

“We hebben de vraag gekregen om blijvende ondersteuning te bieden voor webapps op het home screen in iOS, daarom zullen we de bestaande home screen webapp-capaciteit in de EU behouden”, liet Apple weten. Webapps zullen aanwezig zijn in iOS 17.4 in maart. De Europese Commissie is blij met de bocht van Apple, en ontving naar eigen zeggen al meer dan 500 klachten als gevolg van het eerdere plan. De belangengroep Open Web Advocacy verzamelde al 5.000 handtekeningen onder een open brief tegen de plannen.

Ondersteuning voor externe engines

Wat de verdere plannen van Apple zijn, is onduidelijk. Eigenlijk moet de fabrikant zijn webapps nu in overeenstemming brengen met de DMA, wat concreet wil zeggen dat iOS andere browserengines moet ondersteunen. Zo moeten de apps ook op Chromium of de Gecko-engine van Mozilla kunnen draaien. Die toegeving staat Apple weigerachtig tegenover, zogezegd uit “complexe zorgen over beveiliging in privacy.” Apple lijkt voorlopig niet van plan om aan die eisen te voldoen: exclusiviteit voor WebKit blijft behouden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.