Apple lanceert Xcode Cloud en verbeteringen voor Swift

Op WWDC 2021 pakt Apple uit met een heleboel verbeteringen waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen.

Apple lanceert op WWDC 2021 Xcode Cloud. Dat is een dienst voor continue integratie en delivery op maat van Apple-ontwikkelaars. Xcode Cloud is een onderdeel van Xcode 13 en heeft als doel om ontwikkelaars efficiënter te laten werken.

Via de clouddienst krijg je toegang tot parallelle testmogelijkheden, waarbij je toepassingen op alle recente Apple-toestellen kan uitproberen voor je ze uitrolt voor interne tests of via TestFlight. Xcode kan apps bovendien zelf in de cloud compileren, zodat de toestellen van ontwikkelaars minder belast worden.

Xcode 13 zelf krijgt van Apple nieuwe functies voor samenwerking. Die combineren netjes met Xcode Cloud, maar ook de samenwerkingsfeatures van GitHub, GitLab en Bitbucket.

Swift

Ook programmeertaal Swift krijgt een flinke upgrade. Apple bouwt concurrency-ondersteuning in. Het wordt met andere woorden eenvoudiger om code te schrijven die in parallel werkt. Dat zorgt enerzijds voor een betere verdeling van de verwerking van input van gebruikers en achtergrondtaken, en garandeert anderzijds dat ontwikkelaars de verschillende kernen van de Apple-hardware beter benutten. SwiftUI krijgt ook een upgrade. Apple wil het zo eenvoudig mogelijk maken om mooie apps te bouwen met minimale code.

App Store

De App Store krijgt meer mogelijkheden voor organisaties die hun apps in de verf willen zetten. Het wordt eenvoudiger om events in apps te promoten via de App Store. Dat geeft organisaties te kans om meer interesse op te wekken voor digitale events in toepassingen.

Hoe die toepassingen in de App Store verschijnen, verandert ook. Ontwikkelaars krijgen meer controle, zodat ze de presentatie kunnen aanpassen op basis van de klant. Apple geeft de Strava-app als voorbeeld. Die kan voor de ene gebruiker screenshots tonen gebaseerd op lopen en voor de andere op fietsen.

Tot slot pakt Apple nog uit met een veelvoud aan kleine vernieuwingen, zoals API’s op maat van AR en de camera, berichten en meer mogelijkheden om toepassingen te integreren met SharePlay.

lees ook

Apple introduceert iOS 15 en iPad OS 15: meer delen en multitasken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home