Datacenterspecialist LCL heeft het Tier 3-certificaat van Uptime Institute ontvangen voor het ontwerp van zijn nieuw datacenter in Aalst, dat momenteel in opbouw is. De Tier-certificering betekent een garantie voor een hoog niveau van redundantie en bedrijfscontinuïteit.
LCL investeert zo’n 15,5 miljoen euro in de bouw van een nieuw datacenter ‘Brussels West’ op zijn site in Aalst, met een totale oppervlakte van 1.950 m². Die werken zijn sinds sinds begin februari van dit jaar aan de gang en moeten binnen een zestal maanden klaar zijn. In tussentijd wist LCL reeds het Tier 3-certificaat van Uptime Institute binnen te halen voor het ontwerp van het nieuwe datacenter.
Tier-certificaat
Uptime Institute is een autoriteit op vlak van certificering van datacenters. De organisatie stond mee in voor de ontwikkeling van de verschillende Tier-standaarden en hanteert strenge voorwaarden om de certificaten uit te delen.
“In tegenstelling tot andere certificaten, die gericht zijn op een voortdurende verbetering, is het bij Tier-certificaten erop of eronder”, weet Abdellah Mahlous, Operations Manager bij LCL. “Alles moet meteen 100 procent in orde zijn, je kan niet een beetje Tier-gecertificeerd zijn.”
Mahlous ziet daarin meteen ook de kracht van de certificering en de voornaamste reden waarom LCL, als eerste in België, de inspanningen heeft geleverd om een Tier 3-certificaat te bekomen. “Onze ambitie is om de referentie te zijn wat datacenters in België betreft. Het behalen van dit certificaat sterkt ons dat we goed bezig zijn en biedt de klant de garantie dat alles conform de strengste eisen voor redundantie is gebouwd.”
Redundantie
Uptime Institute hanteert vier niveaus van certificaten, waarbij Tier 4 het hoogste is. De certificering gebeurt in twee stappen. Eerst worden de plannen van het datacenter beoordeeld, daarna wordt gecontroleerd of het gebouw ook effectief overeenkomstig met het ontwerp werd gebouwd. LCL heeft nu al het Tier 3-certificaat voor het design van zijn datacenter in de wacht gesleept, maar mikt natuurlijk ook op een certificaat voor de facility, eenmaal die operationeel is.
Concreet is het Tier 3-certificaat een erkenning van een voldoende hoge redundantie om alle faciliteiten ‘concurrently maintainble’ te houden. “Eender welke infrastructuur in ons datacenter – koeling, energie, connectiviteit – kan worden onderhouden, terwijl we toch onze service levels blijven garanderen”, legt Mahlous uit. “We kunnen op elk moment elke chiller of generator één per één afschakelen, zonder dat dat impact heeft voor onze klanten.”
Brussels West
LCL heeft datacenters op drie locaties in België. Het eerste en grootste werd in Diegem geopend, daarna volgde Antwerpen, en een achttal jaar geleden kwam de locatie ‘Brussels West’ in Aalst erbij via een overname. “Die werd ondertussen naar onze standaarden geà¼pgraded en zijn we nu in een tweede fase aan het uitbreiden”, vertelt Mahlous.
Dat gaf de datancenterleverancier de vrijheid om van nul te beginnen en de Tier 3-certificering na te streven, al moest daarbij wel rekening gehouden worden met de reeds bestaande faciliteiten op de site. Mahlous: “Dat is een uitdaging en zorgt voor een meerkost, omdat we het datacenter bouwen naast een faciliteit die reeds live is. We werken zo transparant mogelijk voor de klanten die er reeds aanwezig zijn en proberen de infrastructuur zoveel mogelijk gescheiden te houden.”