Intel hoopt met z’n GPU’s marktaandeel in het datacenter te verwerven door komaf te maken met licentiegeld voor het gebruik van de dingen in VDI-omgevingen. Dat moet virtuele desktops met GPU-kracht toegankelijker maken voor het grote publiek.
Intel wil met z’n GPU’s de VDI-markt veroveren en toont zo meteen waarom concurrentie een goede zaak is. De fabrikant trekt in zijn strijd tegen dominante speler Nvidia de geldkaart. Normaal betaal je een licentiekost wanneer je een GPU in een VDI-omgeving wil gebruiken, wat de implementatie complexer maakt. Intel laat die licentie nu helemaal varen voor zijn DataCenter GPU Flex 140 en Flex 170.
Op maat van VDI
“Intel voorziet gratis virtuele GPU-softwarelicenties voor klanten, zodat de totale kostprijs van VDI daalt”, stelt de fabrikant. “Dat kan een katalysator zijn voor een snellere adoptie van GPU’s in VDI-omgevingen.” Intel merkt dat acceleratie van grafische workloads vaak nodig is, maar door een exuberante kost wordt tegengehouden.
Beide Flex-GPU’s zijn ontwikkeld speciaal met VDI in het achterhoofd. Bij de Intel DataCenter GPU Flex 140 is die insteek het duidelijkst. De kaart heeft twee GPU’s aan boord, met telkens acht Xe-kernen per GPU. Die opsplitsing maakt het mogelijk om een bescheiden maar volwaardige GPU toe te wijzen aan twee virtuele machines, met slechts één PCIe-kaart. De Intel DataCenter GPU Flex 170 biedt die mogelijkheid niet en krijgt één veel krachtigere GPU met 32 Xe-kernen mee.
De focus van de kaarten ligt niet op AI-training, maar op acceleratie van meer traditionele mediagerelateerde workloads. Daartoe hebben de kaarten een AV1-encodeer ingebouwd. Ook AI-inferentie (gebruik van bestaande modellen) moet lukken. Zeker bij VMware-gebruikers wordt de zet van Intel op gejuich onthaald. De GPU’s zullen GPU-acceleratie in VMware Horizon een stuk eenvoudiger maken. De DataFlex-GPU’s worden daarom meteen gecertificeerd.