Hyperscalers bezitten 41 procent van wereldwijde datacenter-capaciteit

datacenters

41 procent van de wereldwijde datacentercapaciteit is in handen van een handvol grote spelers. On-premises datacenters blijven goed voor 37 procent, al is dat een stevige krimp.

41 procent van de wereldwijde capaciteit van datacenters zit in iets meer dan 1.000 datacenters, die allemaal eigendom zijn van hyperscalers. Een handvol grote partijen heeft zo een hele grote hap van de totale capaciteit, uitgedrukt in megawatt, in handen. Dat weet Synergy Research.

Minder eigen infrastructuur

On-premises infrastructuur is goed voor 37 procent van het wereldwijde capaciteitsaandeel. Zes jaar geleden was dat nog 60 procent. Daartussen zitten de colocatiespecialisten, die ongeveer 22 procent van de capaciteit in handen hebben.

De totale capaciteit van datacenters wereldwijd blijft wel stijgen. Zo zal het aandeel van colocatie volgens Synergy de komende jaren wel dalen, maar de beschikbare MW afkomstig van colocatiedatacenters gaat wel de hoogte in. De onderzoeksgroep schat dat het aandeel van on-premises infrastructuur met drie procentpunten per jaar zal kelderen.

Vooral in de VS

De resultaten liggen in lijn met eerder onderzoek van Synergy, waaruit bleek dat de totale capaciteit van hyperscalers iedere vier jaar verdubbelt.  Zo groeit de infrastructuur van AWS, Google, Azure en recent ook Oracle sneller dan die van de totale sector.

Het valt nog op dat hyperscalers het gros van hun aandeel in de VS halen. De grote van oorsprong Amerikaanse bedrijven overtuigen daar meer klanten dan in pakweg Europa of Azië, waar alternatieven meer standhouden. De trend is volgens Synergy wel wereldwijd dezelfde.

Volgens Synergy zal AI de trend enkel versterken, en de vraag naar hyperscaler-capaciteit aanzwengelen. Er is ook een keerzijde aan de concentratie van capaciteit bij slechts enkele spelers. Zij hebben steeds meer moeite om plek te vinden voor hun nieuwe datacenters waar zowel netwerk als stroom voldoende beschikbaar zijn. Daarom is er vermoedelijk nog steeds een rol weggelegd voor meer verspreide, kleinere en meer lokale sites.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home