Google gaat eigen chips voor servers bouwen

Google wil zelf System-on-a-Chips bouwen voor gebruik in servers. Zo wil de internetreus de innovatie in zijn datacenters versnellen.

Google gaat zelf System-on-a-Chips (SoC’s) bouwen voor gebruik in servers. De chips moeten het gros van de functionaliteit op een servermoederbord combineren in één compact pakket. Vandaag wordt een server net als een computer rond een moederbord gebouwd. Daarop integreren OEM’s hardware van verschillende fabrikanten om een optimaal systeem te bekomen. Denk niet alleen aan een processor maar ook netwerkcapaciteit, geheugen, eventuele accelerators, opslagcontrollers en meer. Google wil al die capaciteiten nu in een enkele SoC stoppen.

Alles op één SoC

De SoC zal de vorm aannemen van een processor met daar tal van extra functionaliteit rond geïntegreerd, mogelijk in de vorm van chiplets. Al die functionaliteit op de SoC praat met elkaar via bliksemsnelle interconnects. Dat zal volgens Google betere prestaties opleveren dan de huidige aanpak waar verschillende chips gescheiden zijn via centimeters aan bedrading.

Google haalde Intel-veteraan Uri Frank binnen voor de ontwikkeling ervan. Hij heeft een imposant CV en leidde onder andere de bouw van het Core-portfolio van Intel tussen 2016 en 2020. Hoe de serverchip er verder zal uitzien, is echter onduidelijk. Google heeft hier heel wat keuze.

Architectuurkeuzes

De cloudreus kan voor de Arm-architectuur kiezen. Die is erg zuinig en heeft zich al bewezen in datacenters. AWS boekt bijvoorbeeld veel succes met zijn zelf ontwikkelde Graviton 2-systemen gebaseerd op Arm.

Langs de andere kant ondersteunt Google zelf nog twee andere alternatieve architecturen: OpenPower en RISC-V. Beiden hebben zich nog niet bewezen in datacenters maar zijn in theorie wel helemaal capabel om krachtige servers aan te drijven. Europa zet bijvoorbeeld zelf in op een combinatie van ARM en RISC-V om de eigen chipontwikkeling een boost te geven. Intel kan ook bij x86 blijven en samen met Intel in zee gaan om de Xeon-architectuur te combineren met extra componenten om zo tot een SoC te komen.

Marktpositie

Google communiceert nog geen timing voor de ontwikkeling en het is onduidelijk op welke schaal het bedrijf de SoC’s wil integreren. Het project toont hoe dan ook aan dat de cloudreuzen meer controle willen of hun eigen lot. Met eigen chips werken ze zich los van het monopolie van Intel. Bovendien zorgt zelf ontwikkelde hardware voor een groter onderscheid tussen de grote spelers. Dat geeft Google een kans om in de toekomst zijn aanbod als uniek verschillend te positioneren dan dat van bijvoorbeeld AWS of Microsoft Azure.

De zet past in de huidige trend die AWS startte met de ontwikkeling van Graviton maar is desalniettemin enigszins verrassend. In een eerder gesprek met ITdaily was CEO Thomas Kurian nog een koele minnaar van eigen processors en legde hij de nadruk op de samenwerking met partners als Intel en AMD. Die samenwerking blijft natuurlijk voortduren, ook wanneer Google met zijn eigen SoC komt, al zullen de verhoudingen tussen de betrokken partijen wel veranderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.