Drie buitenstaanders moeten Intel een nieuwe boost geven

Intel heeft Murthy Renduchintala, Jim Keller en Raja Koduri binnengehaald om het bedrijf vooruit te helpen op het gebied van high-performance computing, graphics en zelfrijdende auto’s. De chipfabrikant wil zo zijn achterstand op concurrenten NVIDIA en AMD inhalen.

De drie ingenieurs worden gekscherend ook wel ‘rocksterren’ genoemd, gezien hun innovatieve prestaties bij bedrijven als Apple, Qualcomm, AMD en Tesla, aldus Business Insider. Overigens voor Intel een zeer opvallende stap, omdat het bedrijf doorgaans expertise zoekt binnen de eigen muren.

Renduchintala

Renduchintala, hoofd van Intel’s client group, laat weten in eerste instantie ‘nerveus’ te zijn geweest over de geboden positie. Intel heeft namelijk de reputatie een uitdaging te zijn voor leidinggevenden van buitenaf om succesvol te worden. “De helft van mijn nervositeit was de kalibratie van hoeveel ik moest leren en mijn eigen gevoel van: ‘zou ik die leercurves kunnen overwinnen?”, aldus Renduchintala.

Keller

Toch wist Renduchintala als buitenstaander te overleven. Sterker nog, hij trok zelf ook twee buitenstaanders aan, ‘zware jongens’ in de semiconductor-wereld: Jim Keller en Raja Koduri. Zo staat Keller bekend als een ‘rockster chip-architect’ en ‘chip-wizard’. Hij werd vorig jaar bij Tesla weggetrokken om Intel’s silicon engineering-groep te leiden. Hij draagt nu de verantwoording over Intel-teams, die de ontwerpen en architecturen ontwikkelen voor nieuwe microprocessors die het bedrijf hoopt te bouwen.

Koduri

Raja Koduri wordt gezien als een van de meest toonaangevende grafische chip-ingenieurs ter wereld. Hij verliet in 2017 concurrent AMD en geeft nu leiding binnen Intel aan teams, die zich bezighouden met het ontwikkelen van Intel’s hoogwaardige grafische kaart. Een gebied waar het bedrijf historisch gezien achterblijft bij concurrenten, zoals AMD en Nvidia. Overigens kennen zowel Keller als Koduri een arbeidsverleden bij Apple.

‘Help Intel verder komen’

De opdracht die de drie engineers moeten realiseren, luidt: ‘Help Intel verder te komen dan alleen zijn kernactiviteiten op het gebied van pc’s en servers. Help het bedrijf dat veroveren, wat de leider van Intel ziet als een 300 miljard dollar-kans in geavanceerde markten als high-performance computing en de cloud, autonome auto’s, AI, graphics en netwerken.’ Kijkende naar de langetermijndoelen zou het betekenen dat Intel wordt omgevormd tot een wendbaardere concurrent in meerdere arena’s.

Inmiddels beginnen hun inspanningen hun vruchten af te werpen. Zo introduceerde Intel onlangs de volgende generaties van zijn huidige pc- en serverchiplijnen en onthult het later dit jaar zijn eerste AI-processor. Een die vanaf de grond is opgebouwd. Ook kocht Intel in 2016 de AI-startup Nervana om zo concurrent Nvidia in te halen.

Uitdagingen

Renduchintala, veelal bekend als ‘Murthy’, kreeg kort na zijn aanstelling al een aantal uitdagingen voorgeschoteld. Zo werd Krzanich na een ongeoorloofde relatie met een werknemer vervangen door CEO Bob Swan, kromp de pc-markt en nam de concurrentie op het gebied van datacenters toe. Hoewel Intel blijft domineren in de datacenter-markt, moet het toezien hoe AMD onlangs een nieuwe server-chip lanceerde, die goed door de markt wordt ontvangen. 

Begrip

Murthy begrijpt naar eigen zeggen inmiddels waarom ‘buitenstaanders’ er eerder niet in slaagden om succesvol binnen Intel te zijn. Er zou ‘gebrek aan waardering en een gebrek aan respect zijn getoond voor wat Intel had bereikt’. Hij benadrukte dan ook het belang van aanpassing aan de cultuur van Intel voor de mensen. Iets wat ook geldt voor Keller en Koduri. “Ik weet nog dat Murthy zei: ‘Ik wil niet dat jullie binnenkomen en stuiteren. Hij had het eerder zien gebeuren en ik nam zijn advies ter harte.”

Volgens Linley Gwennap, president van de Linley Group, is het niet verwonderlijk dat Intel zich tot buitenstaanders wendde. Het is volgens hem een natuurlijke neiging dat bedrijven zich tot buitenstaanders wenden, als dingen niet werken. “Intel is een oorlogsschip en het duurt lang om te draaien. Er is veel gaande. Het zal waarschijnlijk nog een paar jaar duren, voordat we zien hoe goed dit experiment werkt.”

 

Lees ook: Intel vraagt toestemming om toch aan Huawei te verkopen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home