DDR5-geheugen is beschikbaar in meer capaciteiten dan factoren van acht, waardoor het eenvoudiger is om de hoeveelheid geheugen te kopen die een systeem echt nodig heeft. Dat drukt de prijs.
Geheugen is traditioneel beschikbaar in factoren van acht, met een trapsgewijze verhoging van de capaciteit die telkens een verdubbeling inhoudt. Je koopt vier gigabyte, acht, zestien, 32, 64 enzoverder. De kost per bit geheugen blijft redelijk constant, waardoor een hogere capaciteit de prijs ongeveer lineair doet stijgen. Dat is een traditioneel euvel dat het moeilijk maakt om systemen samen te stellen op maat van specifieke workloads zonder te overprovisioneren. Met DDR5 komt daar (min of meer) een einde aan.
DDR5-geheugen wordt voor het eerst gebouwd met 24 Gb (gigabit, dus 3 gigabyte) DRAM-chips in plaats van de gebruikelijke zestien. Dat zorgt voor meer flexibiliteit in de beschikbare capaciteiten. Fabrikanten voorzien voortaal DDR5-RAM met een capaciteit van bijvoorbeeld 48 GB per DIMM, of 96 GB. Dat zit netjes tussen de 32, 64 en 128 waarmee we met z’n allen genoegen moesten nemen.
Eronder, erover of er los op
Zowel Samsung als SK hynix en Micron hebben al DDR5-modules van 24 Gb aangekondigd voor die zogenaamde niet-binaire DIMM’s. De extra keuze heeft erg praktische implicaties. We lenen even het voorbeeld van The Register, van een systeem met 96 core AMD Epyc 4 (met twaalf geheugenkanalen) die een workload draait die optimaal functioneert met 3 GB aan geheugen per thread. Dat impliceert dat de server in kwestie een goede 576 GB aan geheugen nodig heeft. Met 32 GB DIMM’s kom je 192 GB te kort, met 64 GB DIMM’s schiet je je doel met 192 GB voorbij. Dat is een serieuze overprovisionering die de prijs van het systeem flink de hoogte in jaagt.
Je kan met grotere capaciteiten werken en minder kanalen benutten, maar dat zorgt dan weer voor minder bandbreedte. Of je kan voor nieuwe 48 GB-modules kiezen en exact 576 GB aan geheugen steken verspreid over de beschikbare kanalen. In een wereld waarin servers met enkele honderden gigabytes aan geheugen geen uitzondering zijn, is die flexibiliteit erg welkom.