Zwitserland maakt alle overheidssoftware verplicht opensource

Een nieuwe wet in Zwitserland verplicht het gebruik van opensourcesoftware in de publieke sector. ‘Publiek geld, publieke code’, aldus de Zwitserse overheid.

Zwitserland heeft een nieuwe wet gestemd die opensourcesoftware verplicht maakt. Alle publieke instanties moeten de broncode van hun software delen. Enkel om veiligheidsredenen of wanneer er externe rechten van toepassing zijn los van het project, hoeft het niet.

Onder de noemer ‘public money, public code’  wil de Zwitserse overheid de transparantie, efficiëntie en veiligheid verhogen binnen eigen operaties.

EMBAG

De eerste stap richting deze wijziging werd in 2011 gezet toen de Swiss Federal Supreme Court zijn eigen applicatie, Open Justitia, opensource maakte. Ontwikkelaar Weblaw was daar niet mee gediend en daagde de overheid voor de rechter. Na meer dan een decennium volgde een voorstel voor een nieuwe wet in 2023: EMBAG, kort voor Electronic Means for the Fulfillment of Governmental Tasks.

EMBAG verplicht niet alleen overheidsinstanties om hun software openbron te maken. Alle nieuwe software moet de facto opensource zijn. Op deze manier hoopt de overheid dat er meer hergebruik van software en data zal plaatsvinden.

De rest van de wereld?

Het valt af te wachten hoe de rest van de Europese landen zal kijken naar EMBAG. Zwitserland promoot hiermee digitale soevereiniteit en dwingt meer samenwerking binnen overheidsinstanties. EMBAG moet voor meer innovaties zorgen door de verplichte openheid van code.

De Swiss Federal Statistical Office (BFS) begeleidt de implementatie van de nieuwe wet. Hoe organisaties zich kunnen schikken naar EMBAG en wat de financiële gevolgen zijn, moet allemaal nog bepaald worden. Zwitserland maakt hiermee alvast zijn intenties duidelijk. Of de rest van de wereld even vlot zal volgen, valt af te wachten. Zij zullen alvast met argusogen kijken hoe de situatie in Zwitserland evolueert de komende jaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home