Zeven op tien IT-professionals gebruikt ChatGPT voor werk 

chatgpt

ChatGPT is goed ingeburgerd in ons dagelijkse werkleven, blijkt uit een rondvraag bij ITdaily-lezers. Zeven op de tien IT-professionals maakt dagelijks of af en toe gebruik van de chatbot, al dan niet met medeweten van de werknemer. 

Er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat het over ChatGPT en aanverwanten gaat. Experten uit de sector geraken maar niet uitgepraat over de revolutie die AI teweeg zal brengen in ons dagelijkse (werk)leven, maar is dat wel zo? We bevroegen onze lezers of zij gebruik maken van ChatGPT voor professionele doeleinden. 

Bij een overgroot deel is dat ook het geval. Maar liefst zeventig procent van de deelnemers geeft aan ChatGPT te gebruiken voor het werk. Bij 38 procent is dat af en toe, 22 procent (bijna) dagelijks. 

We benadrukken dat de poll niet bevraagt naar hoe men ChatGPT inzet. Dit kan dus evengoed voor het opstellen van mails naar klanten als het assisteren bij coderen omvatten. Een kleine 25 procent ziet voor welke taak dan ook geen meerwaarde voor de technologie in zijn/haar werk. 

Niemand zeggen  

Werkgevers zijn niet altijd even happig om werknemers toegang te geven tot ChatGPT. Vrees voor het doorlekken van interne bedrijfsdata is een van de hoofdredenen om de chatbot te beperken of zelfs verbieden. Dat blijkt in het Belgische IT-landschap: slechts zes procent geeft aan dat de werkgever ChatGPT niet toelaat op de werkvloer. 

Dat percentage zou hoger kunnen liggen, want niet iedere werknemer vraagt expliciete toestemming om ChatGPT te gebruiken. Tien procent doet dat zonder daar afspraken over te hebben gemaakt met zijn/haar werkgever. 

Deze cijfers komen uit een lezerspoll die liep op onze website. 136 respondenten namen deel aan de rondvraag. De redactie van ITdaily peilt iedere maand bij onze lezers naar een actueel technologisch onderwerp. Hier kan je alle resultaten terugvinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home