Waagt Apple zich ook aan concurrent voor ChatGPT?

apple ai siri gpt

Volgens geruchten werkt de iPhonebouwer in alle stilte aan ‘Apple GPT’ om de concurrentie aan te gaan met OpenAI, Microsoft en Google. Maar Apple weet voorlopig nog niet goed wat ze met generatieve AI moeten doen.

Bloomberg-analist Mark Gurman, die vriend aan huis is in Cupertino, meent te weten dat Apple aan een framework sleutelt om LLM-modellen op te bouwen, genaamd Ajax. Dat framework is op zijn beurt gebouwd op technologie van grote concurrent Google en draait ook op Google Cloud-servers. Ajax dient in de eerste plaats om de virtuele assistent Siri te verbeteren, maar Gurman sluit niet uit dat Apple op termijn met een ‘Apple GPT’ op de proppen kan komen.

Wat die bot dan zou moeten kunnen en hoe Apple het wil inzetten in zijn ecosysteem, dat is echter nog niet duidelijk voor Gurman. Het ontbreekt voorlopig aan een duidelijke strategie bij de iPhonebouwer. Naar verluidt heeft Apple onderhandeld met OpenAI om de krachten te bundelen, maar konden beide partijen het niet eens worden. Wat OpenAI, Microsoft en Google kunnen, kunnen wij ook, lijkt op dit moment dan ook de redenering achter de AI-strategie van Apple te zijn.

AR of AI?

Dat Apple nu plots alles inzet op AI is des te opmerkelijker gezien de recente lancering van de AR-headset Vision Pro. Tim Cook heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij een grote fan is van augmented reality, wat hij meermaals als de technologie van de toekomst heeft omschreven.

Volgens een andere bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo zetten investeerders Cook en co onder druk om ook meer te doen met AI. Nu de AI-hypetrein razendsnel voortraast, lijkt niemand nog iets te geven voor de virtuele dimensies. Ook Mark Zuckerberg is met zijn collega’s van Meta tot die conclusie moeten komen.

lees ook

Geen virtuele, maar harde realiteit: Metaverse komt maar niet van grond

Dit jaar lijken we in ieder geval nog niet al te veel te hoeven verwachten op vlak van AI-aankondigingen. De resterende evenementen van 2023 zullen draaien rond de nieuwe iPhone en andere hardwareproducten. De analisten zetten de deur wel open voor WWDC 2024. Die conferentie lijkt nu al interessant te zullen worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home