Seagate bouwt eerste 16 TB HAMR-HDD’s

HAMR-actuator-and-disks-illustration-22

Seagate heeft met succes een 16 TB HDD gebouwd met behulp van Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR). De innovatieve techniek vermijdt het prestatieverlies dat ‘shingled magnetic recording’ met zich meebrengt, door de harde schijf eerst te verwarmen alvorens er data naartoe te schrijven.

HAMR gebruikt een nieuw soort magneettechnologie, waarmee databits kleiner en dichter kunnen worden verpakt dan ooit, terwijl ze magnetisch stabiel blijven. Een kleine laserdiode, die aan elke opnamekop bevestigd is, verwarmt een klein plekje op de schijf, waardoor de opnamekop de magnetische polariteit van elk zeer stabiel bit kan omkeren. Dit maakt het vervolgens mogelijk om gegevens weg te schrijven

De innovatieve schijven zijn naar eigen zeggen ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de vraag om steeds meer data op een harde schijf op te slaan. Zeker gezien het tijdperk waarin we leven, waar volgens Seagate “de honger naar grotere opslagcapaciteit blijft toenemen, gezien snel evoluerende toepassingen voor kunstmatige intelligentie toegang vereisen tot steeds grotere datasets om cruciale lessen te extraheren.”

Volgens de fabrikant maakt betaalbare, inzetbare opslagcapaciteit digitalisering van de wereld dan ook mogelijk.

Plug-and-play

De HAMR-schijven werken plug-and-play en zijn ze net als andere harde schijven in staat te werken in standaardomgevingen voor bedrijfsapplicaties.

“Seagate is begonnen met het uitvoeren van Exos HAMR-units via de volledige set standaard benchmarktests, die worden gebruikt om elk nieuw harddriveproduct voor te bereiden en te optimaliseren voor gebruik. Onze tests hebben de compatibiliteit van de drives voor hedendaagse enterprise-systemen aangetoond. Er zijn geen wijzigingen op systeemniveau nodig om de HAMR-schijven in deze evaluaties uit te voeren of om ze in klantomgevingen te implementeren”, aldus Jason Feist senior director van Enterprise Product Line Management bij Seagate.

De fabrikant van harde schijven beweert dat het met de geavanceerde HAMR-technologie ’s werelds eerste volledig functionerende 16 TB enterprise hardeschijfplatform heeft gebouwd en getest in een standaard 3,5 inch vormfactor. Seagate zou zelfs bezig zijn om in 2020 een 20 TB model op de markt te brengen.

Gerelateerd:  Seagate verwacht eerste 100 TB HDD’s tegen 2025

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home