Regulatoren houden wakend oog over Europese lancering Bard

google bard

Google heeft groen licht gekregen om Bard in de Europese Unie te lanceren, maar regulatoren lossen daarmee hun grip nog niet op de AI-assistent.

Sinds vanochtend is Google’s ChatGPT-rivaal beschikbaar in de Europese Unie. De lancering liet even op zich wachten omdat de Ierse privacywaakhond DPA voorwaarden had opgelegd waar Bard aan moest voldoen. Google heeft de autoriteiten voldoende gerustgesteld en dus kunnen we kennis maken met Bard. “Ik vind het geweldig dat ik nu ook in België beschikbaar ben”, zei de chatbot in een exclusief interview met onze redactie.

Om Bard te mogen lanceren, moest Google wel een overeenkomst sluiten met DPA. Zo opende de techreus onder meer een Privacy Hub waar je meer uitleg kan vinden over welke gegevens verzameld kunnen worden tijdens je gesprekken met Bard. Gebruikers kunnen ook een klacht indienen bij Google als Bard gevoelige of onjuiste informatie over hen zou verspreiden. Start je een conversatie, dan toont Google een duidelijke verwittiging dat de AI-tool experimenteel is en ‘Bard niet altijd gelijk heeft’.

Goede afspraken maken goede vrienden

De DPA zal erover waken of Google en Bard die gemaakte afspraken ook nakomen. In oktober wordt een eerste evaluatie opgemaakt, weet TechCrunch.

Op Europees niveau is er dan weer een ‘taskforce’ opgericht die zal onderzoeken of Bard en diens concullega’s de GDPR-wet naleven. Grote concurrent ChatGPT kwam in opspraak toen de Italiaanse privacyautoriteit de AI-tool tijdelijk in de ban sloeg. De Garante struikelde onder andere over het onduidelijke privacybeleid en het ontbreken van een optie om persoonlijke informatie aan te passen of te laten verwijderen.

Google lijkt dus alvast, al dan niet onder druk, de juiste lessen te hebben getrokken uit die heisa.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home