Peetvader van AI waarschuwt voor groter gevaar dan klimaatverandering

AI cloud edge

Volgens AI-pionier Geoffrey Hinton vormt de snelle evolutie van generatieve kunstmatige intelligentie momenteel een groter gevaar voor de mensheid dan de klimaatcrisis.

De man, die algemeen wordt beschouwd als de peetvader van kunstmatige intelligentie, gaf nog maar enkele dagen geleden zijn functie bij Google op, om vrijuit te kunnen spreken over de gevaren van kunstmatige intelligentie. En hij laat er geen gras over groeien.

Klimaat vs AI

Geoffrey Hinton wil wel één ding duidelijk stellen: hij bagatelliseert de klimaatcrisis absoluut niet. Hij wil niet gezegd hebben dat we ons geen zorgen moeten maken over het klimaat en hij beseft uiteraard dat ook die situatie precair is. Maar de dreiging van kunstmatige intelligentie die slimmer wordt dan zijn scheppers, dat is nu volgens de wetenschapper een meer urgente materie.

Op zich is het een beetje verrassend dat net Geoffrey Hinton zijn kar zo heeft gekeerd om een perfecte bocht van 180 graden te maken. De man doet al decennialang onderzoek naar de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het leverde hem zelfs de prestigieuze Turing-award op enkele jaren geleden. Bij Google was hij dan ook aan de slag als AI-specialist. Hij is bovendien nog steeds professor in de computerwetenschappen aan de universiteit van Toronto.

Het is natuurlijk met al die bagage dat er weinig mensen zijn die de risico’s van kunstmatige intelligentie beter kunnen inschatten dan Hinton. De oplossing is volgens hem echter niet zo duidelijk.

Globaal probleem

De man is niet de enige grote naam die zijn zorgen over uit over het onderwerp. Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor de risico’s die generatieve AI met zich meebrengt. Zo was er vorige maand een open brief die opriep om research naar kunstmatige intelligentie te pauzeren voor zeker een half jaar. Die werd ondertekend door duizenden mensen uit de technologiesector, waaronder Elon Musk; nochtans één van de oprichters van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.

Momenteel wordt er ook nog steeds gesleuteld aan een Europese wet die de werking van kunstmatige intelligentie een pak transparanter moet maken. Recent werd daar nog het voorstel aan toegevoegd om bedrijven zoals OpenAI te verplichten om data onder auteursrecht, die zij gebruiken om generatieve AI te trainen, openbaar te maken.

De EU spoorde Amerikaans president Joe Biden bovendien aan tot een globale top over kunstmatige intelligentie, samen met voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Biden zelf voert in het Witte Huis intussen ook al gesprekken met verschillende CEO’s van relevante tech-bedrijven (waaronder Sam Altman van OpenAI) om het onderwerp te bespreken.

Volgens Hinton is het inderdaad belangrijk dat de politiek nauw samenwerkt met de technologiesector. Van dat half jaar pauze is hij echter geen fan; volgens hem is het belangrijk om research te blijven doen, maar dan wel om te onderzoeken wat er kan gedaan worden aan de te snelle groei van kunstmatige intelligentie. Hij noemde het idee van die pauze zelfs onrealistisch.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.