Overture Maps Foundation wil kaartgegevens toegankelijker maken

Overture Maps Foundation, gefaciliteerd door Linux Foundation, is opgericht door enkele grote bijdragers die samen de toegankelijkheid van kaartgegevens willen verbeteren.  

De Overture Maps Foundation werd in 2022 opgericht door Meta Platforms Inc., Amazon Web Services Inc., Microsoft Corp. en TomTom NV en gefaciliteerd door Linux Foundation. Dit initiatief heeft als doel om de correctheid en toegankelijkheid van kaartgegevens te verbeteren. Door diverse bronnen met elkaar te integreren, willen ze tot een gestructureerd schema komen om zo de kaartdiensten wereldwijd te versterken via een gedeeld bezit.  

Data-uitdaging

De grootste uitdaging waar de Overture Maps Foundation mee te kampen heeft, is data. Kaarttoepassingen zijn afhankelijk van actuele informatie uit diverse bronnen en van een machine die de hoeveelheid gegevens snel en nauwkeurig kan verwerken. 

In juni werd het Data Schema and Global Entity Reference System (GERS) gelanceerd dat een sleutelrol speelt in het creëren van een structuur voor het delen van open kaartgegevens. Dit project dient als hulpmiddel om de interoperabiliteit tussen verschillende datasets te vergroten aan de hand van georuimtelijk getagde informatie van bedrijven en organisaties.  

Inzet van AI

Artificiële intelligentie biedt ook de mogelijkheid om rijkere kaartdatasets te creëren. Zo werd er eerder dit jaar AI ingezet om niet-aangegeven vissersvaartuigen te volgen, of om graffiti op straatnaamborden te detecteren. Google LLC zou momenteel ook bezig zijn aan een proefproject om generatieve AI aan zijn Maps-applicatie toe te voegen.  

lees ook

Google’s AI-technologie zorgt voor minder file en CO2-uitstoot

Hoewel Google een groot bedrijf is op gebied van kaartgegevens, vanwege Maps, is het geen bijdrager van de Overture Foundation. Toch heeft de stichting reeds samengewerkt met Google om het probleem van de betrouwbare plaatsgegevens aan te pakken door het aantal gebouwen dat in kaart gebracht is met ruim twee miljard te vergroten via satellietbeeldinformatie van het bedrijf. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home