Linux Foundation lanceert alliantie voor post-kwantumcryptografie

Linux Foundation lanceert de Post-Quantum Cryptography Alliance (PQCA) om de beveiligingsuitdagingen van kwantum computing aan te pakken, samen met verschillende grote technologiebedrijven.  

Linux Foundation kondigde de lancering aan van de Post-Quantum Cryptography Alliance (PQCA). Dit initiatief brengt chipmakers, cloudproviders, onderzoekers en ontwikkelaars samen in een open en collaboratieve setting om de cryptografische beveiligingsuitdagingen van kwantum computing aan te pakken. Grote technologiebedrijven waaronder AWS, Cisco, Google, Nvidia en IBM sloten zich al aan bij het project. De hoofdtaak van de alliantie is het ontwikkelen van software voor het evalueren, prototyping en inzetten van nieuwe post-kwantumalgoritmen. Op die manier willen ze de praktische adoptie van post-kwantumcryptografie vergemakkelijken. 

Beveiligingsuitdagingen

Kwantumcomputers kunnen taken van traditionele computers overtreffen en zijn mogelijk in staat om codes te kraken die onze digitale gegevens beschermen. Dit gaat onvermijdelijk gepaard met een stijgende dreiging op gebied van beveiliging. Deze technologie kende de laatste jaren al een exponentiële groei en behoort ook tot één van de vijf voorspelde technologietrends van 2024

lees ook

Kraken kwantumcomputers onze encryptiecodes al in 2025?

De PQCA wil zich positioneren als basispunt voor organisaties en open-sourceprojecten die nood hebben aan productieklare bibliotheken en pakketten. Dit ter ondersteuning van hun afstemming op het Cybersecurity Advisory van de Amerikaanse National Security Agency met betrekking tot de Commercial National Security Algorithm Suite 2.0.  

Projecten

De PQCA heeft momenteel twee projecten lopen. Eén van die lanceringsprojecten is het Open Quantum Safe Project, dat als doel heeft de ontwikkeling en prototyping van kwantumbestendige cryptografie te ondersteunen. Een tweede project, het PQ code Package Project, focust zich op het creëren en onderhouden van zeer betrouwbare implementaties van post-kwantumcryptografie-algoritmen op basis van standaarden. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home