Microsoft toont zakelijke ChatGPT-variant met de naam Business Chat

Nieuwe chat-partner in Teams

Microsoft toont een zakelijke variant op ChatGPT die in staat is waardevolle inzichten te bieden aan de hand van data binnen jouw bedrijfsomgeving. Gedaan dus met uren door mails en chats ploegen op zoek naar context: je AI-assistent vat wel even samen wat je moet weten.

Op zijn digitale Future of Work-presentatie toont Microsoft een nieuwe toepassing: Business Chat. Business Chat kunnen we nog het best samenvatten als een zakelijke versie van het intussen bekende ChatGPT. De tool werkt echter binnen jouw bedrijfsomgeving, met jouw bedrijfsdata, rekening houdend met relevante regels rond datatoegang en privacy.

Business Chat zal beschikbaar komen via Microsoft 365, de Bing-website en in Teams. Wanneer je een vraag stelt aan de AI-chatbot, dan zal die een antwoord bieden op basis van relevante bedrijfsgegevens. Het kan daarbij gaan om interne documenten, mails, vergaderingen, chats en meer… Benader je Business Chat vanuit Teams, dan lijkt het volgens de demo van Microsoft bijna alsof je met een echte assistent chat.

Context vanuit verschillende bronnen

Wanneer je bijvoorbeeld een belangrijke meeting op de agenda hebt, kan je aan Business Chat context vragen. De tool zal dan relevante cijfers vergaren, samen met context over die cijfers, afkomstig uit mails met je klanten, interne chats en andere accurate interne data. Wie geregeld door Outlook moet navigeren op zoek naar enkele specifieke details in een mail van enkele weken terug waarvan je het exacte onderwerp niet meer goed kent, weet hoeveel tijd Business Chat je zo kan besparen.

lees ook

Microsoft 365 Copilot maakt Powerpoint-presentaties en Word-documenten in een handomdraai

Microsoft koppelt Business Chat aan zijn bredere Microsoft 365 Copilot. Die integreert gelijkaardige intelligentie in Microsoft-toepassingen zoals Word en Excel. Wanneer je Business Chat vraagt om alle belangrijke updates rond een bepaalde productstrategie uit de laatste vijf weken te verzamelen, kan je die info vanuit de chat ook laten verwerken. De AI-assistent kan er bijvoorbeeld meteen een slide van maken en die toevoegen aan een bestaande presentatie.

Microsoft geeft drie voorbeelden van taken die Business Chat meteen moet kunnen:

  • Vat alle chats, mails en documenten samen over de klanteninteractie die afgelopen nacht heeft plaatsgevonden (na bijvoorbeeld een dringende klacht van een klant).
  • Wat is de volgende mijlpaal voor Project XYZ? Wat zijn de belangrijkste risico’s? Help me met een lijst van mogelijke oplossingen daarvoor?
  • Schrijf een planningsoverzicht in de stijl van Document A dat de timings uit Document B bevat, rekening houdend met de projectdetails in de mail van Collega X.

Meer dan ChatGPT

Microsoft wijst erop dat Business Chat niet zomaar ChatGPT is met een Microsoft-logo. Het GPT-4 gebaseerde Large Language Model (LLM) is een belangrijk deel van de oplossing, maar werkt niet alleen. Microsoft koppelt het LLM aan Microsoft Graph: het systeem dat alle data binnen je bedrijf (mails, meetings, nota’s in OneDrive, SharePoint-pagina’s…) doorzoekbaar maakt.

Stel je een vraag aan Business Chat (of Copilot in het algemeen), dan wordt die vraag eerst vertaald en gekoppeld aan data vanuit Microsoft Graph. Die aangepaste vraag gaat naar het LLM, waarna het antwoord opnieuw getoetst wordt aan de bedrijfsdata via Graph. Als gebruiker zie jij het resultaat: de vlotheid van een ChatGPT-achtig model maar dan gebaseerd op relevante en feitelijke data. Omdat die data van je bedrijf is, wijst Microsoft er extra op dat de oplossing enterprise ready is.

Toekomstmuziek

Microsoft Business Chat is een volledig nieuw product dat iedere werknemer een digitale assistent biedt die op de hoogte is van alles wat binnen je bedrijf digitaal is bijgehouden. Dat kan de productiviteit van tal van profielen drastisch verhogen. Wanneer het zover is, naar wie het product komt, of Nederlands ook op het programma staat en wat dat dan moet kosten, blijft helaas onduidelijk. Op het Future of Work-event zien we geen live demo’s. Microsoft heeft met andere woorden niet gelogen: de Future of Work blijft voorlopig minstens nog even de toekomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home