Microsoft 365 met AI Copilot bijna dubbel zo duur als versie zonder

Microsoft plakt een prijs (in dollar) op het gebruik van zijn AI Copilot. Redmond zal per gebruiker factureren, en wil bijna dubbel zoveel centjes als voor de basisversie van Microsoft 365.

De Microsoft Windows Copilot wordt niet gratis. Microsoft is van plan om dertig dollar per maand per gebruiker te vragen voor bedrijven met een Microsoft 365 E3, E5, Business Standard of Business Premium-licentie. Dat kondigt het bedrijf aan tijdens zijn Inspire 2023-evenement. Europrijzen zijn nog niet gekend. Met dat bedrag is meteen duidelijk dat de AI-copiloot nog niet voor iedereen is weggelegd.

Ter vergelijking: wie Microsoft 365 E3 heeft, betaalt daar 37,7 euro per gebruiker per maand voor. Business Standard, dat ook al Word, Excel, PowerPoint en Outlook bevat, kost 12,5 euro per maand. Een premium van 30 dollar daar bovenop vertegenwoordigt een enorme meerkost.

AI is duur

De prijsstrategie komt niet als een grote verrassing. De investering voor de ontwikkeling van generatieve AI is enorm. Microsoft moest er een heuse supercomputer voor bouwen in Azure. Bovendien is ook het gebruik van AI na de training van de modellen niet gratis. Hoewel inferentie (het gebruik van een getraind model) aanzienlijk minder rekenkracht vergt, is er voor inferentie op grote schaal zoals bij de wereldwijde uitrol van Copilot wel heel veel gespecialiseerde hardware nodig.

Een exacte lanceringsdatum voor Copilot deelt Microsoft nog steeds niet. Intussen steken er wel heel wat geruchten de kop op. Zo zou Windows Copilot samen met Windows 23H2 lanceren in de tweede helft van dit jaar.

Microsoft deelde eerder al wel de vereisten waaraan een bedrijf moet voldoen om met Copilot aan de slag te gaan. Daarin wees Microsoft vooral naar Microsoft 365 E3 en E5-licenties, al is nu duidelijk dat ook Business Premium en Business Standard-gebruikers met de AI aan de slag kunnen gaan.

AI voor bedrijven

Microsoft Copilot is een AI-systeem gebaseerd op GPT-4: de technologie achter ChatGPT (en Bing Chat). Copilot verschilt van bekende generatieve AI-systemen die vandaag beschikbaar zijn omwille van de dichte integratie met de Microsoft 365-diensten van bedrijven. Copilot zal samenwerken met de Microsoft 365-apps en bijvoorbeeld mails kunnen samenvatten of vergaderingen kunnen omzetten in PowerPoints. Daarbij belooft Microsoft dat Copilot veilig zal omspringen met bedrijfsdata en zich aan geldende beleidsregels rond die gegevens zal houden. Data worden nooit extern gedeeld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home