Meta brengt multimodaal Llama 3-model niet naar Europa wegens ‘onvoorspelbare regelgeving’

meta llama

Europese gebruikers zullen het met een ‘afgezwakte’ versie van Meta’s Llama 3-model moeten doen. Meta brengt de mutimodale versie niet naar Europa omdat het niet akkoord is met de wetgeving rond AI.

Meta staat op het punt om een versie van Llama 3 te lanceren met multimodale capaciteiten. De term ‘multimodaal’ betekent dat een LLM simultaan tekst en beeld kan verwerken. Meta wil het model onder andere naar Facebook en Instagram brengen. In de EU zullen we deze versie echter nooit te zien krijgen, alsook de op het model gebaseerde chatbot van het Meta-universum.

Verschillende mening over privacy

Meta maakt er geen geheim van dat het niet akkoord gaat met de Europese wetgeving rond AI. In een verklaring aan The Verge verwijst het bedrijf naar de ‘onvoorspelbare aard van de Europese regelgeving’ om zijn beslissing te verantwoorden. De AI Act gaat op 1 augustus officieel van kracht en legt ontwikkelaars van LLM’s strenge criteria op rond transparantie, auteursrechten en privacy.

Laat dat laatste nu net een buisvak zijn voor Meta. Om zijn AI-modellen te trainen, ging het bedrijf de data van Europese gebruikers verzamelen. Je mocht daar verzet tegen aantekenen, maar enkel als je je door een vage procedure wist te spartelen. Na verzet vanuit privacybewegingen besliste Meta zijn plannen al te pauzeren.

lees ook

‘Akkoord gaan of betalen, zegt Meta; ‘Betaal maar’, zegt EU

Alle dagen open, soms gesloten

Europese bedrijven zullen geen toegang krijgen tot het multimodale model. Dat is lichtjes ironisch, want in principe is LLama een opensource LLM. De definitie van opensource houdt in dat iedereen toegang krijgt tot een technologie. Meta houdt er dus zijn eigen definitie van de term op na.

Apple achterna

Meta is niet de enige die Europa links laat liggen met nieuwe AI-modellen en toepassingen. Apple heeft voorlopig geen zin om Apple Intelligence naar de EU te brengen, eveneens uit onvrede over de Europese wetgeving. Dat Meta en Apple daar honderden miljoenen gebruikers links voor laten liggen, nemen ze er maar bij om hun punt te kunnen maken.

lees ook

Apple Intelligence komt nog niet naar Europa: openlijke oorlogsverklaring aan de EU?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home