Meta pauzeert AI-plannen na klachten Europese privacyorganisaties 

Meta legt zijn AI-plannen voor Europa stil na diverse klachten van gebruikers en Europese privacyorganisaties. 

Meta bracht zijn gebruikers recent op de hoogte dat het binnenkort data van Europese gebruikers zal inzetten om zijn AI-systemen te trainen. Het bedrijf heeft met zijn sociale mediaplatformen zoals Instagram en Facebook een goudmijn in handen wat betreft data, en heeft naar eigen zeggen een ‘gerechtvaardigd belang’ om die te gebruiken. 

Deze aankondiging leidde tot heel wat klachten vanuit consumenten, maar ook Europese privacyorganisaties zijn het hier niet mee eens. Een oproep van privacyorganisatie NOYB aan gegevensbeschermingsautoriteiten in verschillende landen, waaronder ook België, leidde tot het pauzeren van Meta’s AI-plannen in Europa.  

Hoewel gebruikers een moeilijk te vinden bezwaarformulier kunnen indienen voor 26 juni, ontbreekt hierbij de uitdrukkelijke toestemming die Meta eerst moest vragen aan gebruikers.  

Tegenwind

Facebook- en Instagramgebruikers kregen recent een melding van Meta waarin te lezen stond dat alle openbare foto’s en berichten gebruikt kunnen worden om AI-toepassingen te trainen, mits je bezwaar aantekent voor 26 juni. Meta neemt die AI-ontwikkelingen uitdrukkelijk op in haar privacybeleid, en is hierdoor verplicht gebruikers te informeren.  

lees ook

Meta gaat AI-systemen trainen met data Europese gebruikers 

Die mededeling kon rekenen op heel wat tegenwind van consumenten en privacyorganisaties, aangezien gebruikers nooit uitdrukkelijk gevraagd werden om toestemming te geven. Als gevolg hierop liet Meta weten dat het zijn AI-plannen in Europa pauzeert na de klachtenstroom.  

Schatkist vol data

Meta, eigenaar van Facebook en Instagram, heeft heel wat gratis data in handen met zijn sociale mediaplatformen en wil deze benutten om zijn AI-modellen te trainen. Meta heeft naar eigen zeggen een ‘gerechtvaardigd belang’ om die data te gebruiken. 

lees ook

EU verzet zich tegen ‘toestemmen of betalen’-tactiek van Meta

“Simpel gezegd, zonder lokale informatie op te nemen, zouden we mensen alleen een tweederangs ervaring kunnen bieden. Dit betekent dat we Meta AI op dit moment niet in Europa kunnen lanceren”, aldus Meta. 

Bezwaar aantekenen

Of en wanneer Meta zijn AI-plannen in Europa zal hervatten, is nog niet duidelijk. Wie toch zijn gegevens wil beschermen, kan het bezwaarformulier indienen voor 26 juni. Dit formulier vind je op Facebook bij Instellingen en Privacy, onder Privacybeleid. In de tekst zal je ‘het recht om bezwaar aan te maken’ tegenkomen. Eenmaal je daarop klikt, kom je uit bij het formulier.  

Voor Instagram klik je op de drie horizontale strepen rechtsboven en vervolgens op Info. Nadien kan je navigeren naar Privacybeleid en het bezwaarformulier indienen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home