Meta wil GPT-4 de loef afsteken

meta

Meta wil een nieuw AI-model ontwikkelen dat minstens zo veel, liefst zelfs een beetje meer, moet kunnen als GPT-4 van OpenAI.

Volgens Wall Street Journal is Meta volop bezig met zijn volgende zet in de AI-race voor te bereiden. Het bedrijf heeft zich al verzekerd van de nodige voorraad vaan Nvidia H100-GPU’s en trekt ook zijn computingcapaciteiten op om minder afhankelijk te zijn van Microsoft. In 2024 gaat de training van het model van start.

Beter dan GPT-4

De ambities van Meta zijn duidelijk: beter doen dan OpenAI. Het bedrijf opent een AI-model te kunnen ontwikkelen dat GPT-4, de te overtreffen lat binnen de AI-wereld, op zijn minst kan evenaren. Meta wil met dat model chatbottoepassingen ontwikkelen voor zijn eigen platformen, maar net zoals OpenAI doet het ook, al dan niet tegen betaling, aanbieden aan andere bedrijven. Een chatbot voor Instagram die tussen dertig verschillende persoonlijkheden kan wisselen, zou al in de pijplijn zitten.

Meta is zeker geen onbekende in de AI-industrie. Het meest krachtige model van het bedrijf is LLama 2, dat het nu volledig als opensource aanbiedt en ook al heeft omgevormd tot een codegenerator. Meta experimenteert ook volop met technologieën om tekst om te zetten naar (bewegende) beelden. Dit past in de nieuwe strategie van het bedrijf. Zuckerberg is tot de realisatie gekomen dat het grote geld nog niet te verdienen is in de Metaverse, maar met AI.

Schaarste aan chips

De wedloop tussen de techbedrijven om het beste AI-model te ontwikkelen, heeft gevolgen. Meta is niet de enige die OpenAI de loef wilt afsteken. Microsoft, Google, Amazon en ook Apple willen allemaal het beste AI-model hebben. Daarvoor is gespecialiseerde hardware nodig. TSMC kan stilmaan niet meer volgen met de productie van chips en dus dreigen Nvidia-GPU’s schaars te worden. Dit zal vooral nadelig zijn voor kleinere bedrijven die niet meer aan voldoende GPU’s kunnen geraken om AI-applicaties te ontwikkelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home