IBM kondigt nieuwe serie AI-modellen aan

IBM

Het nieuwe AI- en dataplatform watsonx van IBM krijgt een aantal extra AI-functies en foundationmodellen.

Er komen nieuwe AI-functies en foundationmodellen naar watsonx, het AI- en dataplatform dat IBM in mei lanceerde. Een deel daarvan maakt deel uit van een nieuwe serie, genaamd Granite.

Elementary, my dear watsonx

De nieuwe AI-modelserie IBM Granite bestaat uit verschillende foundationmodellen van verschillende groottes en zijn decoder-only. Ze werken met generatieve AI aan taken rond taal en rond code, zoals samenvattingen, contentgeneratie en het extraheren van inzichten.

IBM watsonx

Voor watsonx.ai komen er twee nieuwigheden aan:

  • Tuning studio: een efficiënte en voordelige manier om via het finetunen van prompts, foundationmodellen aan te passen
  • Synthetische datagenerator: een assistent die gebruikers helpt om artificiële data in tabelvorm te creëren vanuit op maat gemaakte dataschema’s en interne datasets

Een andere update is generatieve AI voor watsonx.data, een datastore die gebouwd is op een open lakehouse-architectuur. Via een interface in natuurlijke taal, kunnen gebruikers zelf data voor AI ontdekken, vergroten, visualiseren en verfijnen.

Het bedrijf wil bovendien vector databasecapaciteiten integreren bij watsonx.data. Hiermee ondersteunt het systeem use-cases in het watsonx.ai-platform.

lees ook

IBM Cloud Carbon Calculator brengt bedrijfsuitstoot in kaart

IBM lanceert ook een technische preview van watsonx.governance. Hiermee kunnen gebruikers automatisch details verzamelen en documenteren over foundationmodellen. Ze hebben ook toegang tot verschillende model-risk-governance-functies. Zo kunnen stakeholders relevante metrics zien in dashboards voor alle AI-workflows in hun bedrijf, zodat mensen op de juiste momenten geëngageerd zijn met het systeem.

Dan zijn er nog de verschillende AI-assistenten die naar watsonx komen:

  • Code Assistant-producten: hiermee kunnen ontwikkelaars code transformeren en codesuggesties doen via foundationmodellen
  • Code Assistant for Z: ontwikkelaarsproductiviteit verhogen en de modernisatie van COBOL-applicatie versnellen
  • Code Assistant for Red Hat Ansible Lightspeed: ontwikkelaars helpen om op alle niveaus Ansible-playbooks te schrijven
  • watsonx Assistant: conversatie-AI voor klantendiensten
  • IBM Support Insights Pro: helpt klanten inzichten verzamelen in hun IT-infrastructuur via watsonx Assistant, om proactief risico’s in te schatten en ondersteuningsplatformen te zoeken
  • watsonx Orchestrate: helpt HR-teams met automatiseren van repetitieve taken en backoffice-processen via een conversatie-interface

Beschikbaarheid

De synthetische datagenerator is nu meteen beschikbaar en de Granitse-serie in het derde kwartaal van dit jaar, net als de Tuning studio. De generatieve AI voor watsonx komt er in het vierde kwartaal aan en dan is er ook een technische preview voorzien van de vector databasecapaciteiten.

IBM gaat meer uitleg voorzien tijdens zijn conferentie TechXchange, volgende week in Las Vegas. Voor wie daar niet bij kan zijn, we kunnen ons voorstellen dat dit wat last minute is, zijn er heel wat livesessies om online te volgen.

Twee weken geleden was er nog AI-nieuws te rapen bij IBM, toen bekend raakte dat het bedrijf de technologie wil inzetten om mainframes te moderniseren. De tech-reus werkte inmiddels ook samen met NASA aan een opensource AI-model dat in staat is om satellietbeelden te interpreteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home