IBM en NASA tonen opensource AI-model dat satellietbeelden kan analyseren

IBM en NASA ontwikkelden een AI-model dat in staat is om satellietbeelden te interpreteren. De focus ligt op klimaat. Zo kan de AI bosbranden of overstromingen detecteren.

IBM werkte samen met NASA voor de ontwikkeling van een AI-model dat satellietbeelden begrijpt. Het model moet vooral klimaatwetenschappers helpen en kan de gevolgen van klimaatverandering in kaart brengen. Zo zou de AI regio’s kunnen identificeren die kwetsbaar zijn voor bosbranden. De focus ligt dus op aardobservatiesatellieten.

Om het model te trainen, gebruikten IBM en NASA beelden van de Sentinel-2-kunstmanen en Landsat-8. Een jaar aan observaties in de VS werden gelabeld en gebruikt om het te trainen. IBM noemt het resultaat een foundational model, wat betekent dat het met verdere training in staat is om andere taken te verrichten. Ontbossing opvolgen, opbrengsten van landbouw voorspellen of de uitstoot van broeikasgassen monitoren zijn maar enkele voorbeelden.

Eigen supercomputer

IBM trainde het model op zijn eigen Vela-supercomputer. De computergigant gebruikt dat systeem al anderhalf jaar, maar onthulde het bestaan ervan pas in februari van dit jaar. De supercomputer vertrouwt weinig verrassend op accelerators van Nvidia.

NASA en IBM geven hun nieuwe model een opensource-stempel en laten het op de wereld los via Hugging Face. Dat is het platform dat zich nog het best laat omschrijven als GitHub voor LLM’s. IBM wil het model nu verder ontwikkelen in samenwerking met universiteiten en plant het op termijn ook te integreren in een commercieel aanbod.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home