Google introduceert ChatGPT-rivaal Bard en brengt het naar eigen zoekmachine

google lamda bard

Google stelt zijn nieuwe chatbot Bard in de komende weken beschikbaar voor het grote publiek. Bard is gebouwd op het LaMDA-taalmodel en heeft ook kennis over actuele gebeurtenissen.

Na eerdere geruchten dat Google spoedig een alternatief voor ChatGPT zou lanceren, bevestigde een blogpost van grote baas Sundar Pichai op 6 februari het nieuws ook officieel. Google laat de chatbot Bard op dit moment uitproberen door ‘betrouwbare testers’. Google bevestigt dat Bard spoedig beschikbaar komt voor het grote publiek via zijn populaire zoekmachine.

Bard is gebouwd op LaMDA, een AI-taalmodel dat met veel tromgeroffel aankondigde tijdens Google I/O twee jaar geleden. Sinds de aankondiging is Google zeer voorzichtig geweest met het openstellen van de chatbot. Het duurde tot augustus 2022 vooraleer een select publiek er in de AI Test Kitchen mee aan de slag kon. Het onverwachte succes van ChatGPT en de integratie van de chatbot in Bing hebben de techgigant op snelheid gepakt, waardoor het nu plots niet snel genoeg lijkt te kunnen gaan voor Google.

lees ook

Microsoft-CEO over ChatGPT in Bing: ‘Vandaag brengen we meer competitie naar het zoekveld’

Intuïtiever zoeken met Bard

Pichai deelt een korte demo die een voorsmaakje geeft voor wat Bard in huis heeft. Bard is net als ChatGPT een conversationele tool die werkt volgens een vraag/antwoord-principe. Het grote verschil zit in het gegeven dat Bard wél kennis heeft van actuele gebeurtenissen, terwijl de encyclopedie van ChatGPT stopt bij het jaar 2021.

Google verzamelde vandaag de internationale pers in Parijs voor een demonstratie van de mogelijkheden die Bard biedt voor de zoekmachine. Google Search zal je voortaan ook complexere vragen kunnen begrijpen en daar veel gedetailleerdere antwoorden op kunnen geven. Je kan de zoektool bijvoorbeeld vragen welk muziekinstrument het eenvoudigst te leren is, waarom je wel of geen elektrische vragen moet kopen en hoe je het best sterrenbeelden kan zien. Op basis daarvan verwijst Google je door naar relevante bronnen of houdt het de conversatie gaande door vervolgvragen te suggereren.

google search bard
Bron: Google

Bij de chatbot zal wel een waarschuwing staan dat antwoorden niet altijd correct of gepast zullen zijn. Net als OpenAI wil Google Bard openstellen voor het grote publiek om feedback te verzamelen. Die feedback zal Google gebruiken om de kwaliteit en veiligheid van de tool te verhogen.

Google wil ook andere ontwikkelaars de kans geven om met Bard aan de slag te gaan en zal de technologie in de vorm van API’s ter beschikking stellen. Dat moet de ontwikkeling van generatieve AI in een verdere stroomversnelling brengen.

Spierballengerol met Microsoft

Met het evenement van vandaag wilde Google tonen dat ze nog meespelen in de AI-industrie en zijn spierballen tonen aan Microsoft. Er werd dan wel in alle talen gezwegen over de rivaal, de timing van de lancering van Bard is allerminst toevallig. Door een dag voor de persconferentie al een bommetje te droppen en de dag nadien Bard officieel te onthullen, hoopte Google alle aandacht naar zich toe te zuigen.

lees ook

AI voor de massa: een geschenk of een gevaar?

Het schaakspel lijkt dan ook nog lang ten einde en we verwachten ons de komende weken en maanden nog aan veel AI-gerelateerd nieuws. Zolang bedrijven AI inzetten om ons dagelijkse leven beter te maken en niet gewoon om te demonstreren wat ze kunnen, is dat ook een positieve zaak.


Dit artikel verscheen origineel op 07/02. We hebben dit artikel bijgewerkt op 08/02 met meer informatie over Bard en de plannen van Google om het te integreren in Search.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home