Duet AI ontpopt zich tot duizendpoot in de Google-cloud

Google Cloud

Google breidt de capaciteiten van Duet AI fors uit tijdens de Cloud Next-conferentie. De tegenhanger van Microsoft’s Copilot moet je overal doorheen het cloudecosysteem van Google van dienst kunnen zijn.

We maakten tijdens Google I/O voor het eerst kennis met Duet AI: de nieuwe AI-assistent voor Workspace. Na een eerste voorzichtige introductie lijkt Google klaar te zijn om het gaspedaal vol in te duwen. Tijdens de Next-conferentie van de cloudafdeling die vandaag van start gaat in San Francisco, is Duet AI één van de grote sterren van de show. Google kondigt heel wat nieuwe mogelijkheden aan en wil zijn hele cloud doorspekken met AI.

lees ook

Nieuwe Google API’s detecteren zonne-energie, pollen en luchtkwaliteit

Van mail naar presentatie

Workspace-abonnees mogen zich schrap zetten want de ‘volgende golf van innovatie’ komt eraan. Google introduceerde Duet AI eerder al in Gmail, Slides, Meet, Docs en Sheets en artificiële intelligentie moet nu nog meer de lijm zijn die alles samenhoudt. Een van de nieuwe mogelijkheden die Google introduceert, is om de inhoud van een mail of een Drive-bestand met één prompt om te zetten naar een presentatie.

duet ai google workspace
Bron: Google

Gedaan met ‘fomo’

Moet je een belangrijke vergadering missen? Geen nood, Duet AI volgt mee in je plaats en maakt achteraf een samenvatting voor je met de belangrijkste gesprekspunten. AI-notities zijn niet feilloos, zoals we zelf ondervonden, maar geven je wel een goed algemeen beeld van wat er besproken is. Google Meet bouwt deze functionaliteit nu standaard in.

lees ook

Google werkt aan AI-gegenereerde achtergronden voor videovergaderingen

Maak je gebruik van de Chat-app in Workspace, dan voegt Google Duet AI toe als gesprekspartner. Duet AI helpt je met het zoeken naar berichten en bijlagen of vat conversaties voor je samen als je terugkeert uit vakantie, zodat je meteen bij bent. Concurrenten Slack en Microsoft Teams voegen ook volop AI-functies toe aan hun communicatieplatformen.

Alleskunner

Voor Google hoeft de bijdrage van Duet AI zich niet te beperken tot de Workspace-applicaties. Tijdens Cloud Next volgt de ene AI-aankondiging de andere op. Google wil Duet AI inzetten als een duizendpoot die je kan bijstaan met het schrijven van teksten, het analyseren van data, het programmeren van applicaties en zelfs met het beveiligen ervan.

Dit zijn enkele nieuwe vaardigheden die Duet AI heeft geleerd:

  • Code opkuisen: af en toe is het eens nodig om de code van een applicatie op te frissen of te herschrijven in een nieuwe taal. Dit proces kan handmatig maanden in beslag nemen. Nu kan je simpelweg aan Duet AI vragen om de code om te zetten naar de programmeertaal naar keuze en de AI doet de rest.
  • Bedrijfsspecifieke code genereren: Duet AI kan op basis van bedrijfsspecifieke kennis unieke code creëren voor bestanden en databases waar het toegang toe heeft.
  • API’s ontwikkelen: via het applicatie-integratieplatform kan je Duet AI inzetten om api’s voor je applicaties te ontwikkelen.

Daar blijft het niet bij. Google kondigt ook integraties van Duet AI in onder meer Looker, BigQuery en AlloyDB. Tenslotte krijgt de AI-assistent ook een plekje in het SOC en commandocentrum om beveiligingsteams te helpen bedreigingen sneller te detecteren en in de kiem te smoren.

Doe het zelf met Vertex

Het gemak van Duet AI is dat je kant-en-klare artificiële intelligentie ter beschikking krijgt. Maar sommige bedrijven doen het liever zelf en hiervoor introduceerde Google ook tijdens I/O Vertex, een soort bibliotheek waar je toegang krijgt tot AI-modellen. Google biedt hier modellen uit de eigen winkel aan zoals PaLM, Codey en Imagen, maar breidt de catalogus uit met modellen van andere partijen. Opvallende namen zijn Anthropic’s Claude 2 en LLama 2 van Meta.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home