Tijdens de I/O-conferentie heeft Google Duet AI voorgesteld: een AI-assistent die je zal bijstaan tijdens het gebruik van Workspace-applicaties.
In maart kondigde Google al aan het Workspace-ecosysteem te willen doorspekken met AI-functies, al waren die plannen toen nog eerder vaag. Zoals verwacht heeft Google tijdens I/O wat meer duidelijkheid geschept. En dat is niets te laat, want Microsoft is inmiddels al bezig met hun Copilot uit te rollen naar een breder publiek.
De AI-assistent voor Google Workspace krijgt de naam Duet AI en zal voor verschillende applicaties beschikbaar zijn. Google wil het eerst brengen naar de mobiele Gmail-app. Daar kan Duet AI je helpen met het schrijven van e-mails: aan een prompt van slechts een paar woorden heeft de AI genoeg om een volledige, professionele mail op te stellen. De feature krijgt de zeer toepasselijke naam ‘Help Me Write’: hier kan je een korte demo bekijken.
Maar ook Google Slides, Meet, Docs en Sheets zullen kunnen profiteren van de mogelijkheden van Duet AI. Voor de presentatie-app pakt Google uit met een Dall-E-achtige functie die woorden omzet naar beeld. Duet AI neemt visuele plaatje van je presentatie over. Deze functionaliteit kan je ook gebruiken in Meet voor het maken van creatieve achtergronden.
Wat Google Sheets en Docs betreft, hoef je Duet AI maar te vragen om bijvoorbeeld een schema voor een daguitstap te maken of de boekhouding op orde te brengen, en de AI doet de rest. De tool zal in een chatvenster te vinden zijn.
Drie modellen voor Vertex
Daar blijft het niet bij. AI was de rode draad tijdens de openingsdag van I/O en dus had Google ook nog wat nieuws over Vertex, een cloudplatform dat ontworpen is om AI-modellen te trainen. Google zal via dit platform drie nieuwe basismodellen ter beschikking stellen.
Het eerste is Imagen, de AI-beeldgenerator die een alternatief vormt voor Dall-E en dus zal worden gebruikt in Slides en Meet. Imagen zet tekstprompts om naar beelden, maar kan ook de omgekeerde weg bewandelen en bijschriften verzinnen bij een beeld. Die bijschriften zijn in meer dan driehonderd talen beschikbaar.
Chirp zet spraak om naar tekst in meer dan honderd verschillende talen. Met deze tool behoren taalbarrières definitief tot het verleden en je kan het ook inzetten om video’s te ondertitelen. De derde assistent heet Codey en assisteert ontwikkelaars tijdens het coderen, maar kan ook vragen van operations teams en beveiligingsexperten beantwoorden. In dit artikel lees je meer over de slimme codeertool.
Verder stelt Google ook API’s ter beschikking voor het insluiten van tekst en afbeeldingen op basis van tekens. Het volledige AI-aanbod is beschikbaar via de Vertex Model Garden en Generative AI Studio.