Fraude tijdens covid inspireert bestrijders tot snellere adoptie analytics

analytics

Als reactie op de toegenomen fraude tijdens de covid-19-pandemie omarmden fraudebestrijders versneld analytics-oplossingen.

Tijdens de covid-pandemie nam het aantal fraudegevallen sterk toe. Als reactie daarop investeerden fraudebestrijders meer dan ooit in anti-fraudetechnologie gebaseerd op analytics. Dat blijkt uit een onderzoek van de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) en SAS. Zij bevroegen ongeveer 900 ACFE-leden wereldwijd.

Daaruit blijkt dat 40 procent van de respondenten het gebruik van data-analytics tijdens de pandemie licht tot aanzienlijk heeft versterkt. 60 procent verwacht dat het technologiebudget voor fraudebestrijding de komende twee jaar nog zal toenemen. Ook voor toekomstige investeringen staat geavanceerde analytics bovenaan het verlanglijstje. Daarover verstaan de onderzoekers zowel AI en machine learning als andere vormen van voorspellende data-analyse.

Onmisbaar

Volgens de bevraagden is analytics vandaag al onmisbaar in fraudebestrijding. 99 procent van de respondenten geeft aan geeft aan dat het aantal onderzochte gevallen door de technologie is verhoogd. 98 procent maakt gewag van een verhoogde nauwkeurigheid in de detectie van anomalieën. Evenveel ondervraagden zien dat technologie tijdrovende taken versnelt.

“Beproefde technieken zoals rapportage van uitzonderingen en anomaliedetectie zijn nog steeds gangbaar, maar de groei in technologiebudgetten en de verwachte groei in het gebruik van AI met 150 procent in de komende twee jaar geven aan dat organisaties niet op hun lauweren gaan rusten.” Dat zegt Andi McNeal, CFE, CPA, Director of Research bij de ACFE. “Het landschap zou er wel eens heel anders uit kunnen zien als we in 2023 opnieuw gaan onderzoeken.”

Organisaties kijken niet enkel naar analytics om fraudedetectie te stroomlijnen. Ook gedragsbiometrie en RPA spelen een rol, samen met computervisie, blockchain maar ook VR en AR. 19 procent van de organisaties die geen enkele van die technologieën gebruikt, plant de komende één tot twee jaar RPA in te zetten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home