Microsoft brengt Copilot ook naar Windows 10

windows 11 copilot

Windows 10-gebruikers lijken dan toch niet te zullen worden uitgesloten van de AI-pret. Microsoft plant zijn Copilot ook uit te rollen naar Windows 10.

Windows Copilot arriveerde eind september met de 23H2-update in Windows 11, al zit de AI-assistent nog enigszins verstopt voor Europese gebruikers. Microsoft heeft nog wat problemen om toelating te krijgen in kader van de Europese Digital Markets Act en dan zou het niet zo subtiel zijn om het Copilot-icoon mee in de taakbalk te plaatsen. Volgens bronnen van Windows Central wil Microsoft Copilot nu ook naar Windows 10 brengen.

Die bronnen lijken gelijk te hebben, want Copilot duikt op in de vorige week uitgegeven Windows 10 Insider-update, al brengt Microsoft Copilot niet zoals in Windows 11 nog niet officieel naar Europa. Nog een vereiste: de taakbalk mag niet links of rechts verticaal gepositioneerd zijn.

Dat klinkt als een opmerkelijke zet, want Microsoft wil net dat Windows 10-gebruikers overschakelen naar Windows 11 en verkondigde eerder geen nieuwe functies meer te willen uitrollen. Microsoft heeft echter tot de vaststelling moeten komen dat het Windows 10-gebruikersbestand zeer loyaal blijft aan het besturingssysteem. Eind september lag de adoptiegraad van Windows 11 nog steeds onder de 25 procent, tegenover zeventig procent voor Windows 10.

lees ook

Windows Copilot met omweg toch al te gebruiken: zo ga je te werk

1 miljard gebruikers erbij

Windows Copilot toelaten op Windows 10 zou het potentiële gebruikersbestand van de AI-assistent in één klap flink verhogen, wat het verkoopspraatje van Microsoft dan weer ten goede komt. 400 miljoen gebruikers of meer dan 1 miljard gebruikers, het maakt een groot verschil. De versie van Windows 10 zou ook volledig dezelfde zijn als in Windows 11.

We houden wel nog een slag om de arm. Windows Central heeft dit nieuws van ‘betrouwbare bronnen’, maar het is nog niet formeel bevestigd door Microsoft. Diezelfde bronnen beweren ook dat Microsoft intern de ondersteuningstermijn voor Windows 10 aan het bekijken is. Normaal zou die aflopen in oktober 2025. Microsoft is mogelijk dan toch nog niet van plan om Windows 10 richting de vergeethoek te duwen.

Inmiddels is ook de Copilot voor Microsoft 365-applicaties beschikbaar, sinds 1 november. Om die AI-assistent te gebruiken, moet je over voldoende personeel en vooral een flink aangedikte bankrekening beschikken.


Dit artikel verscheen origineel op 9 november. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home