Chinese ChatGPT-rivaal Ernie kent mager debuut

baidu ernie bot

Met de lancering van Ernie heeft China nu ook zijn eigen ChatGPT-alternatief. De lancering was echter geen overweldigend succes.

Dat OpenAI met ChatGPT een AI-mania in gang gezet, is inmiddels al een understatement. Sinds de publieke lancering van ChatGPT in december vorig jaar, hebben we de geboorte van menig rivalen meegemaakt. Vanochtend was het aan Baidu, zeg maar het Chinese Google, om zijn geesteskind aan de wereld voor te stellen.

Het Chinese ChatGPT-alternatief draagt de naam Ernie Bot. Dat is geen ode aan het beroemde typetje uit Sesamstraat, maar een afkorting voor Enhanced Representation through Knowledge Integration. Baidu zal, net zoals Microsoft, Ernie gebruiken om AI-gegenereerde zoekopdrachten te verwerken in zijn zoekmachine. Tijdens de demo zagen we dat Ernie ook Dall-E-achtige capaciteiten heeft om tekstprompts om te zetten naar afbeeldingen en video.

Mager debuut

Een helemaal geslaagd debuut was het niet voor Ernie. Het lanceringsevenement had maar weinig om het lijf naast enkele opgenomen presentaties. Daarnaast hamerde CEO Robin Li erop dat het model nog niet feilloos is en dat het vooral niet mag gezien worden als ‘een confrontatie’ met de Verenigde Staten.Kort na de lancering zakte de aandelen van Baidu met meer dan tien procent.

Wellicht had de lancering van GPT-4 op dinsdagavond de lat ook te hoog gelegd voor Ernie. De lancering flopte nog niet zo spectaculair als die van Google’s Bard. Naast een pijnlijke fout in de promovideo ging Google ook volledig de mist in tijdens een evenement. De techreus probeerde die misser deze week goed te maken met nieuwe AI-functies voor de Workspace-applicaties.

lees ook

Google stopt generatieve AI in Workspace, maar (nog) niet echt

De bal ligt nu weer in het kamp van Microsoft. Straks om 16u zal Microsoft wellicht weer het gaspedaal induwen en een nieuwe lading kunstmatige intelligentie op ons loslaten. Het evenement is live te volgen via LinkedIn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home