ChatGPT kan informatie op het internet opzoeken

chatgpt

OpenAI hangt ChatGPT via een plug-in aan het world wide web. Hiermee zal de kennis van ChatGPT over actuele gebeurtenissen flink uitbreiden.

OpenAI kondigt de eerste reeks plug-ins voor ChatGPT aan. Twee zijn van eigen makelij, negen andere plug-ins zijn afkomstig van externe partijen. Met de toevoeging van plug-ins zullen de capaciteiten van ChatGPT nog uitgebreider worden en zal de AI-assistent ook in staat zijn om handelingen zoals boodschappen doen en restaurants reserveren voor je kunnen uitvoeren.

De meest opvallende plug-in is de mogelijkheid om het internet af te schuimen op zoek naar extra informatie over je vraag. Hiervoor zal ChatGPT gebruik maken van een Bing API om zoekopdrachten uit te voeren via de zoekmachine van Microsoft, wanneer het dat zelf nodig acht. In onderstaand voorbeeld toont OpenAI hoe ChatGPT die aanpakt voor een vraag over de recente Oscar-uitreikingen.

chatgpt browsing
Bron: OpenAI

Actuele kennis

De mogelijkheid om autonome zoekopdrachten uit te voeren, zal een van de grootste beperkingen van ChatGPT wegwerken: het gebrek aan actuele kennis. Het onderliggende GPT-4-model was altijd getraind op een structurele database die informatie tot en met het jaar 2021 bevat. Alles wat daarna is gebeurd, heeft de chatbot weinig weet van. Nu krijgt ChatGPT een constante toevoer van actuele informatie.

OpenAI erkent dat dat ook met de nodige risico’s gepaard gaat. Het internet staat nu eenmaal ook vol met minder betrouwbare informatiebronnen. ChatGPT zal zich wellicht op de eerste resultaten baseren die de zoekopdrachten in Bing opleveren, maar dat biedt geen garantie dat altijd op kwalitatieve bronnen zal worden uitgekomen.

Daardoor zouden zogenaamde ‘hallucinaties’ waarbij AI volledig de mist ingaat juist meer kunnen voorkomen. ChatGPT toont wel expliciet welke bronnen het gebruikt heeft. Hoe OpenAI hiermee omgaat, doet het bedrijf uitgebreid uit de doeken in een recent gepubliceerde risicoanalyse over GPT-4, die je hier kan lezen.

lees ook

Een wolf in schaapskleren: risicoanalyse GPT-4 doet de wenkbrauwen fronsen

Geen woorden maar daden

Een andere plug-in ontwikkeld door OpenAI stelt ChatGPT in staat om Python-code beter te interpreteren. Dit zou de AI moeten helpen met het oplossen van wiskundige problemen, data-analyse en -visualisatie en het omzetten van bestanden.

Daar blijft het niet bij. OpenAI laat ook externe partijen toe om plug-ins te ontwikkelen voor ChatGPT. Bedrijven die dat al deden zijn onder meer Klarna, Instacart en Expedia. Dit maakt weer heel wat nieuwe toepassingen mogelijk.

Vraag je ChatGPT bijvoorbeeld naar culinaire inspiratie, kan het onmiddellijk de nodige boodschappen doen en je doorverwijzen naar de juiste pagina om af te rekenen. Ben je op zoek naar een restaurant in de buurt, dan maakt ChatGPT graag een online reservatie. De plug-ins zullen eerst beschikbaar komen voor betalende ChatGPT Plus-gebruikers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home