ChatGPT Plus nu beschikbaar in België en Nederland

chatgpt

OpenAI heeft de prijs bepaald van de betalende versie van de populaire chatrobot. Die valt, in vergelijking met eerdere geruchten, nog vrij goed mee.

Update 13/02 – 8u: ChatGPT Plus is vanaf nu ook in België en Nederland beschikbaar. OpenAI hanteert ook in Europa dollarprijzen. 20 dollar komt vandaag overeen met 18,73 euro. Dat is de prijs exclusief btw. Wie als particulier beroep wil doen op ChatGPT Plus, betaalt 22,66 euro inclusief btw. Je kan enkel betalen met een kredietkaart op het ogenblik van schrijven.


Origineel bericht 02/02 8u: Vorige week nog wist een Twitteraar het zeker: ChatGPT Professional zou 42 euro per maand kosten. OpenAI komt nu zelf op de proppen met de prijs, en die ligt meer dan de helft lager. ChatGPT Plus zal 20 dollar per maand kosten. De betalende tool komt eerst uit in de Verenigde Staten voor personen die op de wachtlijst staan. In een latere fase, wellicht binnen enkele maanden, zal de betalende chatrobot ook in andere landen, en dus bij ons, beschikbaar zijn.

Gratis versie blijft

OpenAI kondigde het nieuws aan via een Twitterbericht (zie onder) en een blogbericht. Daarin schrijft het bedrijf achter onder andere Copilot, GPT-3 en DALL-E 2 dat de keuze voor een betalende versie weloverwogen is. “We houden van onze gratis gebruikers en we zullen de vrije toegang tot ChatGPT behouden. Door een betalend abonnement aan te bieden, zullen we in staat zijn om die gratis toegang voor zoveel mogelijk mensen te blijven behouden.”

Het bedrijf van CEO Sam Altman zet dat ChatGPT was gelanceerd als onderzoek, zodat de ontwikkelaars de sterktes en zwaktes konden bepalen. “Door de feedback van gebruikers verbeterden we het systeem door belangrijke updates door te voeren. We zagen ook dat gebruikers waarde vinden in professionele use-cases zoals het opstellen en bewerken van inhoud, brainstorming ideeën, programmeerhulp en het leren van nieuwe onderwerpen.”

Prioritaire toegang

De betalende abonnees krijgen prioritaire toegang tot de chatrobot, ook wanneer het op bepaalde momenten heel druk zou zijn. Op die momenten krijgen de gebruikers nu, en de gratis gebruikers in de toekomst, de melding dat ze even moeten wachten. Daarnaast mogen de betalende gebruikers zich volgens OpenAI verwachten aan snellere antwoordtijden en voorrang om nieuwe toepassingen en verbeteringen te gebruiken.

“We sturen de komende weken een uitnodiging naar personen die op de wachtlijst staan in de Verenigde Staten. Het is de bedoeling om het aanbod te verfijnen en uit te breiden op basis van de feedback en behoeften. We lanceren binnenkort de ChatGPT API-wachtlijst en onderzoeken actief opties voor goedkopere abonnementen, bedrijfsplannen en datapakketten voor meer toegankelijkheid.”

lees ook

Microsoft-baas verwacht dat AI hele Azure-business zal veranderen

Standaard voor concurrenten

De aankondiging van de betalende ChatGPT Plus kan een standaard zetten voor de concurrenten die zo goed als zeker op de markt zullen komen. Aangezien OpenAI een pionier is, zal iedereen die probeert een bot te lanceren voor meer dan 20 dollar, zichzelf heel goed moeten verkopen en bewijzen waarom het de extra kost waard is, geeft The Verge aan. Zeker omdat ook de gratis versie beschikbaar blijft.

Anderzijds is het gebruik van AI bijzonder controversieel. Zeker wanneer de toepassing wordt gebruikt om teksten, artikelen of huiswerk te schrijven. Dat beseft OpenAI heel goed en daarom lanceerde het eerder deze week een gratis tool, de classifier, die mee helpt speuren naar door AI-gegenereerde teksten.

100 miljoen gebruikers

Het lijkt het ideale moment voor OpenAI om munt te slaan uit het succes van ChatGPT. Uit cijfers van analysefirma UBS, die we oppikten via Reuters, heeft de chatbot na amper twee maanden al met 100 miljoen mensen een praatje gemaakt. In de maand januari waren gemiddeld 13 miljoen mensen per dag actief op ChatGPT. Nooit eerder wist een applicatie sneller deze kaap te bereiken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home