Anthropic lanceert snelle GPT-4o-concurrent Claude 3.5 Sonnet

Anthropic lanceert Claude 3.5 Sonnet. Dat is een nieuw AI-model dat sneller en efficiënter antwoorden moet genereren op prompts gerelateerd aan redeneren, kennis en coderen.

OpenAI-concurrent Anthropic heeft vandaag Claude 3.5 Sonnet geïntroduceerd. Sonnet is het eerste model in de nieuwe Claude 3.5-familie en zit in het midden van de line-up. Haiku wordt de kleinere variant, Opus de grote.

Sneller en efficiënter

Claude 3.5 Sonnet biedt twee keer de snelheid van zijn voorganger, Claude 3 Opus. Het zou ook andere modellen zoals GPT-4o en Gemini 1.5 overtreffen. Claude 3.5 Sonnet heeft volgens Anthropic geavanceerde mogelijkheden op het gebied van nuancering, humor en complexe instructies. Het LLM zou uitblinken in geavanceerd redeneren, kennis en codering.

In maart lanceerde Anthropic Claude 3. Dat model moest toen beter presteren dan de knapste LLM’s van OpenAI en Google, maar werd vrij snel ingehaald door onder andere GPT-4o. Claude 3.5 moet opnieuw voorsprong nemen.

Betere ogen

Het model heeft betere ogen dan zijn voorganger. Claude 3.5 Sonnet kan compexe visuele input verwerken en bijvoorbeeld grafieken interpreteren. Ook tekst extraheren uit niet perfect leesbare prenten, behoort tot de mogelijkheden. Dat maakt het model volgens Anthropic relevant voor bijvoorbeeld retail of de logistieke sector.

Anthropic benadrukt zijn toewijding aan veiligheid en privacy. Claude 3.5 Sonnet is onderworpen aan uitgebreide veiligheidstests en voldoet aan strikte privacyrichtlijnen.

Samenwerkingsplek

Samen met het nieuwe LLM lanceert Anthropic ook Artifacts. Dat is een dynamische werkruimte voor realtime interactie met AI-gegenereerde content. Aan de ene kant van de werkplek communiceer je met Claude, aan de andere kant zie je de gegenereerde content zoals code. Anthropic wil van Claude een samenwerkingsplatform maken, en deze nieuwe werkplek past in dat opzet.

Het nieuwe model is beschikbaar via Claude.ai, de Claude iOS-app, en verschillende API’s zoals Amazon Bedrock en Google Cloud’s Vertex AI. Het gebruik van het model kost drie dollar per miljoen input tokens en vijftien dollar per miljoen output tokens, met een contextvenster van 200.000 tokens.

Toekomstige releases binnen de Claude 3.5-familie, zoals Claude 3.5 Haiku en Claude 3.5 Opus, staan voor later dit jaar op het programma.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home