WhatsApp blokkeert schermopname bij eenmalig te bekijken foto’s en video’s

WhatsApp eenmalig bericht

Ruim een jaar na de lancering in bèta past WhatsApp de toepassing voor eenmalig te bekijken berichten aan.

Naar het voorbeeld van onder andere Snapchat voegde WhatsApp vorig jaar de functie van eenmalig bekijken toe. Met dat verschil dat de ontvangers schermopnames konden maken van de berichten, foto’s en video’s. Dat is bij Snapchat niet mogelijk omwille van de privacyregels. In augustus kondigde Mark Zuckerberg aan dat WhatsApp de toepassing zou updaten.

Zwart scherm

WABetaInfo stelde vast dat die update ondertussen is uitgerold naar een selecte testgroep. De nieuwe versie van de eenmalig te bekijken toepassing zorgt er voor dat ontvangers geen schermopname meer kunnen maken van foto’s en video’s. Wie dat wel probeert krijgt een zwart scherm te zien met de melding dat een screenshot niet mogelijk is door veiligheidspolitiek van WhatsApp.

fotocredit WABetaInfo

Het is ook niet mogelijk om een schermopname te maken via een andere app. Net als bij screenshots via WhatsApp zelf kleurt het scherm van de ontvanger zwart. Met een tweede toestel is het uiteraard wel nog mogelijk om de afbeelding of video vast te leggen. Gebruikers kunnen wel schermopnames maken van gesprekken, ook als die zelf verwijderende content bevatten. Dat komt omdat de beperking enkel van toepassing is op eenmalig te bekijken foto’s en video’s.

Verzender weet van niets

De verzender van het bericht wordt door WhatsApp niet op de hoogte gebracht wanneer de ontvanger probeert een schermopname te maken. Dat is bij Snapchat wel het geval. De schermblokkering bij eenmalige te bekijken foto’s en video’s is standaard ingesteld. Het is logischerwijze onmogelijk om dergelijke content door te sturen, exporteren of op te slaan.

De nieuwe versie van de eenmalig te lezen berichten is op dit moment enkel beschikbaar in bèta bij een select groepje. De verwachting is dat de bètaversie binnen enkele weken zal uitrollen naar een groter publiek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home