Nieuwe WhatsApp privacy-instellingen uitgerold

WhatsApp, encryptie

Berichtendienst WhatsApp heeft een update uitgerold waarmee gebruikers meer privacy in hun sessies kunnen stoppen. Een gebruiker kan vanaf nu zelf bepalen welke contacten zien dat hij/zij online is of het laatste berichten heeft gezien.

Meer privacy voor de gebruiker. Dat was de insteek van WhatsApp toen de berichtendienst in juli de nieuwe toepassing aankondigde. Vanaf nu is het mogelijk om de update te gebruiken. Een WhatsApp-gebruiker kan zelf instellen welke van zijn of haar contacten de onlinestatus kunnen zien. Dat geldt ook voor de Laatst Gezien-functie. Daar kan een contact zien wanneer de gebruiker voor het laatst een bericht heeft gelezen.

In december vorig jaar rolde WhatsApp een functie uit waarbij het voor onbekenden onmogelijk is om te zien wanneer een gebruiker online is. Dat was al een stap in de goede richting wat privacy betreft. Al kon iedereen in je contactenlijst nog altijd zien dat je online was. De nieuwe toepassing geeft gebruikers de macht om te bepalen wie kan zien dat hij of zij gebruikt maakt van de app. Handige tool, zeker wanneer je iemand probeert te mijden en je niet wil dat die persoon daarvan iets merkt.

lees ook

WhatsApp geeft je voortaan twee dagen om berichten te verwijderen

Extra toepassingen

WhatsApp draagt privacy hoog in het vaandel. Dat blijkt uit de houding van grote baas Will Cathcart in het debat rond automatische filters in de berichtendienst. Het zal binnenkort ook mogelijk zijn om chatgroepen te verlaten zonder dat alle leden van die groep daar meteen van op de hoogte zijn. Wanneer een lid nu een groep verlaat, dan krijgen alle andere leden hiervan een niet te missen bericht. Met de nieuwe functie zou een persoon dus geruisloos een groep kunnen verlaten.

WhatsApp zegt verder nog te werken aan een toepassing om te voorkomen dat screenshots worden genomen van eenmalig te bekijken berichten. Bij zichzelf verwijderende berichten was het moeilijk om een screenshot te nemen door de tijdslimiet. Die limiet is er niet bij berichten die je één keer kan zien. Dat zou tot problemen kunnen leiden wanneer er screenshots worden genomen en verspreid van gevoelige informatie.

De testen voor deze toepassing zijn aan de gang en WhatsApp verwacht de nieuwe functie snel te releasen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home