Waarom Zoom-gesprekken zo vermoeiend zijn

zoom moe

Sinds we massaal via Zoom en andere videoconferencing tools communiceren, kampen veel mensen met Zoom-vermoeidheid. Dat uitgeputte gevoel dat je kunt ervaren na een videogesprek. Inmiddels zijn onderzoekers erachter hoe het komt dat we zo moe worden van videobellen. 

Onderzoekers van de Stanford University hebben een onderzoek gepubliceerd over de psychologische effecten van video meeting vermoeidheid. In zijn paper beschrijft onderzoeker Jeremy Bailenson vier oorzaken voor vermoeidheid door videoconferencing. Ook komt hij met manieren om de negatieve effecten tegen te gaan. 

Oogcontact is intens

Tijdens een Zoom-call hebben we veel meer oogcontact dan tijdens normale meetings. Ook zie je veel meer gezichten tegelijkertijd op je scherm. In een normale meeting kijken mensen naar de spreker, maken ze notities en kijken ze soms naar iets anders in de ruimte. Wanneer je een gezicht van dichtbij ziet, registreert je brein dat automatisch als een intense situatie. 

Gelukkig kun je dit probleem heel makkelijk verhelpen: verklein het Zoom-venster op je scherm. De gezichten worden zo kleiner en minder intens. Ook kun je verder van je scherm vandaan gaan zitten. 

Het is vermoeiend om constant je eigen gezicht te zien

Er is een groot verschil tussen een paar keer per dag even snel in de spiegel kijken en constant naar jezelf staren terwijl je in een videocall zit. Uit onderzoek blijkt dat mensen kritischer over zichzelf zijn wanneer ze hun eigen spiegelbeeld zien. Daarom is het heel vermoeiend om meerdere uren per dag naar je eigen gezicht te kijken tijdens videogesprekken. De oplossing is simpel: verberg het scherm waarin je jezelf ziet.

Stilzitten en praten is onnatuurlijk

Tijdens een Zoom-meeting is je bewegingsvrijheid minimaal. Je wilt constant goed in beeld blijven voor de camera. Het is echter niet natuurlijk om tijdens een meeting de hele tijd stil te zitten. Uit onderzoek blijkt juist dat je beter na kunt denken als je wat meer beweegt. 

Je kunt dit probleem verhelpen door wat verder van de camera af te zitten. Als je nog wat meer wilt bewegen tijdens de meeting, kun je er ook voor kiezen om je camera uit te zetten. 

De cognitieve belasting is maximaal

Non verbale communicatie is even belangrijk als wát er precies gezegd wordt. Tijdens een normaal gesprek gebeurt het heel natuurlijk, maar tijdens een videogesprek moet je veel meer nadenken over hoe je kunt overbrengen wat je voelt. Tegelijkertijd werkt je brein hard om non verbale signalen van anderen te begrijpen. 

De oplossing komt er volgende de onderzoekers ook hier op neer om jezelf even pauze te geven van het constant in beeld zijn en naar anderen staren. Bijvoorbeeld door je camera uit te zetten of weg te draaien van je computerscherm. Helaas betekent dat zoveel als: niet videobellen, wat niet echt een oplossing is wanneer je niet onder de meetings uit kan. Zuinig zijn met videovergaderingen lijkt in ieder geval een goede raad.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.