Zoom-moeheid in cijfers: hoe betrokken zijn we tijdens videocalls?

zoom moe

Videomeetings eisen een grote mentale inspanning om de aandacht erbij te houden. Afleiding is nooit veraf en de neiging om ondertussen andere taken uit te voeren is groot. Een poll op Blind, een anoniem netwerk voor professionals, geeft inzicht in de mate waarin werknemers betrokken zijn tijdens een call.

Zoom-vermoeidheid is een reëel fenomeen. Video-interacties zijn fundamenteel verschillend van ontmoetingen in persoon, met extra barriéres die de betrokkenheid bij de conversatie in de weg staan, waardoor we sneller uitgeput raken van de ene na de andere videovergadering.

Recent plaatste een ontwikkelaar van VMware een poll op Blind, een populair anoniem zakelijk netwerk waarop meer dan 3,6 miljoen professionals actief zijn, om te polsen hoe betrokken werknemers zich voelen tijdens een videomeeting. Meer dan 4.600 mensen vulden de poll in en 6.123 professionals namen deel aan de discussie.

Maar één op vijf respondenten geeft aan dat ze actief luisteren en feedback geven tijdens videomeetings. Meer dan een vierde (26%) zegt dat ze andere dingen doen tijdens een meeting en ondertussen luisteren of hun naam wordt genoemd. Een ander kwart (27%) probeert de aandacht er wel bij te houden, maar merkt dat ze vaak afgeleid raken. De rest van de respondenten houdt wel de aandacht erbij, maar mengt zich typisch niet in de discussie.

“Ik zit liefst in meetings waar ik niet actief aan moet deelnemen. Helaas moet ik aan de meeste van mijn meetings actief deelnemen. Het vereist veel van mijn mentale energie”, vat een werknemer van IBM de algemene teneur mooi samen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home