Twitter-API’s dan toch gratis, maar als light-variant met beperkingen

twitter tweetdeck kapot

Twitterbaas Elon Musk keert zijn kar en levert nu toch gratis API-toegang tot het sociale netwerk, maar in een light-variant waarmee je enkel data kan wegschrijven.

Vorige week kondigde Elon Musk op Twitter aan dat het sociale mediaplatform niet langer gratis zijn API’s beschikbaar stelt. Nu wil hij die regel ietwat flexibeler opstellen met een beperkte toegang tot gratis API’s.

In zijn tweet is hij eerder vaag omdat het moeilijk inschatten is wat ‘goede content’ nu eigenlijk is. De reden achter de plotse verandering naar betalende API’s is noodzakelijk volgens Musk. Hij merkt dat de API’s in het verleden sterk werden misbruikt (en vandaag nog) door botscammers en manipulatoren. Omdat er tot voor kort geen verificatieproces nodig was, kon iemand eenvoudig tot 100.000 bots activeren om slechte dingen te doen.

Hij mikt op een abonnement van ongeveer 100 dollar per maand voor API-toegang, inclusief identiteitsverificatie om misbruik te voorkomen.

Het is onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn, maar een belangrijke slachtoffergroep zijn de scholen die Twitter-API’s gebruiken voor onderzoeksdoeleinden. Zelfs met de knieval die Musk hierboven doet, kunnen ze niet verder werken.

Aangezien Elon Musk wel eens van mening durft te veranderen, is het niet duidelijk hoe alle regels worden doorgeduwd. Hij steekt vaak met een tweet zijn teen in het water om de reactie van de massa te meten, alvorens echt te beslissen.

Twitter ondergaat sowieso een uitdagende evolutie sinds Musk het bedrijf overnam vorig jaar. Zo zette het third-party apps buitenspel met nieuwe regels en experimenteert het veel met de bekende vinkjes. Ondertussen is Musk voorzitter af na een Twitterpoll, maar het is overduidelijk dat hij de touwtjes nog stevig in handen houdt op de achtergrond.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home