Samsung integreert satellietcommunicatie in eigen Exynos-chips

satelliet

Samsung introduceert een modem waarmee smartphones verbinding kunnen maken met satellieten wanneer er geen netwerk in de buurt is.

Wat moet je doen als je een ongeval voor hebt op een locatie waar geen bereik is? Het is een vraag die velen zich op vakantie in een ver land al zullen hebben gesteld. Samsung heeft de oplossing gevonden: NTN ofwel non-terrestrial networks. De Zuid-Koreaanse smartphonebouwer ontwikkelde een 5G NTN-modem die het kan integreren in toekomstige versies van de eigen Exynos-smartphoneprocessoren.

Tot in de woestijn

Met een NTN-modem kan je smartphone contact leggen met satellieten wanneer er geen aards telefoonnetwerk beschikbaar is. Zo zou je in principe altijd en overal dekking hebben, zelfs op het midden van de oceaan of in de woestijn.

Samsung kaart aan dat deze technologie bijvoorbeeld nuttig kan zijn bij rampsituaties zoals aardbevingen waarbij de telecominfrastructuur zwaar beschadigd is geraakt. NTN-ondersteuning plaveit ook de weg voor 6G-connectiviteit, beweert Samsung.

Samsung integreerde de technologie in een Exynos 5300 Modem. De binnenshuis geproduceerde processor vinden we regelmatig terug in toestellen van de fabrikant. Voor de Galaxy S23-lijn van dit jaar koos Samsung resoluut voor de Snapdragon-processors van Qualcomm. Of de integratie van NTN-technologie betekent dat toekomstige vlaggenschepen opnieuw met Exynos-chips geleverd worden, valt af te wachten.

Niet de eerste

Hoewel Samsung de technologie als baanbrekend voorstelt in het persbericht, ging grote rivaal Apple hen vooraf. Apple introduceerde Emergency SOS al in de iPhone 14 lijn om noodberichten te verzenden over satellietnetwerken, al is deze technologie nog niet globaal beschikbaar. Ook Qualcomm zal de technologie tegen de tweede helft van 2023 integreren in de Snapdragon 8 Gen 2-processor. Samsung geeft voorlopig nog niet aan wanneer het Exynos-chips met NTN-modems zal beginnen leveren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home