Microsoft lanceert Viva: een welzijnsplatform voor werknemers

Microsoft Viva

Microsoft Viva is een splinternieuw digitaal platform dat tools rond opleiding, welzijn en betrokkenheid van werknemers samenbrengt.

Microsoft Viva is een Employee Experience Platform of EXP. Dat is een relatief nieuwe categorie van software die gericht is op de interactie tussen een bedrijf en zijn werknemers. Viva biedt een digitaal platform met daarin tools voor de betrokkenheid, opleiding, welzijn en kennisontwikkeling van werknemers te ondersteunen. Viva moet een antwoord bieden op de afgenomen sociale interactie die telewerk met zich meebrengt. Microsoft 365 en Microsoft Teams zitten weinig verrassend met Viva geïntegreerd.

Het platform omvat vier modules met ieders hun specifieke doel.

Viva Connections

Viva Connections zorgt voor een gepersonaliseerde toegang tot een digitale werkruimte op maat van een werknemer. Via Connections vinden medewerkers de weg naar interne communicatie en relevante bedrijfsinformatie.

Microsoft Viva Connections

Organisaties kunnen Microsoft Viva Connections gebruiken om digitale personeelsvergaderingen vast te leggen of op andere manieren nieuws te delen. Het neemt de vorm aan van een aanpasbare applicatie in Teams die vanaf maart beschikbaar komt als publieke pre-release. Een mobiele applicatie volgt later.

Viva Insights

Insights richt zich zowel op managers als medewerkers. Deze module gebruikt geanonimiseerde data om een goede mix tussen werk, vrije tijd en opleidingstijd voor te stellen. Microsoft Viva Insights for Managers laat leidinggevende bijvoorbeeld toe om snel waarschuwingssignalen voor een dreigende burn-out op te pikken, terwijl de versie for Individuals meer focust op connecties met collega’s, well-being en voldoende pauzes.

Opnieuw kiest Microsoft voor een applicatie in Teams maar er komt ook een webdashboard. De publieke preview start per direct. Microsoft benadrukt dat het de privacy van medewerkers bewaart.

Viva Learning

Viva learning is het portaal waarlangs werknemers alle relevante bronnen vinden om zaken bi jte leren. Denk daarbij onder andere aan inhoud van LinkedIn learning, Microsoft Learn maar net zo goed externe leveranciers van digitale cursussen zoals Skillsoft.

Organisaties kunnen hier ook hun eigen documentatie toevoegen. Microsoft Viva Learning is enkel als private pre-release beschikbaar maar komt later dit jaar breder beschikbaar met integraties met andere opleidingssystemen zoals SAP SuccesFactors.

Microsoft Viva Topics

Viva Topics

Viva Topics tot slot gebruikt AI om kennis en expertise binnen een organisatie te organiseren en onder te verdelen in duidelijke categorieën. Zo moeten gegevens automatisch gerangschikt worden bijvoorbeeld per klant, product of project. Dat moet werknemers helpen om snel de hele context van een nieuw project of een onbekende klant te begrijpen. Opnieuw voorziet Microsoft integratie voor diensten van derden, met ServiceNow en Salesforce als voorbeelden. Viva Topics is per direct beschikbaar als add-on voor commerciële abonnementen van Microsoft 365.

Het platform lijkt vooral heel wat technologie die Microsoft reeds in huis heeft, onder één dak te brengen. We zien onder andere SharePoint-functionaliteit terugkomen en ook Project Cortex maakt schijnbaar opnieuw zijn opwachting. Die technologie zorgde eerst voor het ontstaan van SharePoint Syntax maar ook de functionaliteit van Microsoft Viva Topics heeft er veel van weg.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home