Gartner: ‘Tegen eind 2021 werkt 51% van alle kenniswerkers op afstand’

remote desktop

Gartner voorspelt dat 51% van alle kenniswerkers op afstand werkt voor het einde van 2021. In 2019 lag dat percentage nog op 27%. Verder voorspelt Gartner dat 32% van de werknemers over de hele wereld aan het einde van 2021 op afstand werkt. In 2019 werkte nog slechts 17% van de werknemers op afstand. 

Gartner definieert ‘kenniswerkers’ als mensen met kennisintensieve beroepen, zoals schrijvers, accountants en engineers. Onder ‘mensen die op afstand werken’ rekent Gartner elke werknemer die één of meer volledige dagen per week vanuit huis werkt. 

“Een hybride personeelsbestand is de toekomst van werken. Zowel remote als op kantoor werken zijn onderdeel van dezelfde oplossing om optimaal te voldoen aan de behoeften van werknemers”, zegt Ranjit Atwal, senior research director bij Gartner in een statement. 

In welke landen werken de meeste mensen op afstand?

Of medewerkers de mogelijkheid hebben om op afstand te werken, heeft onder andere te maken met de IT-adoptie, bedrijfscultuur en industrie. In VS werken eind dit jaar met 53% de meeste mensen op afstand, voorspelt Gartner. In Europa werken met 52% vooral mensen in de UK op afstand, gevolgd door Duitsland (37%) en Frankrijk (33%). 

Gartner verwacht dat een groot aantal mensen uit China en India op afstand gaat werken. Als je kijkt naar het totaal aantal medewerkers in die landen, ligt het percentage werknemers dat op afstand werkt met respectievelijk 30% en 28% relatief laag. 

De impact van afstandswerken

Vanwege de enorme toename van afstandswerkers, moeten organisaties hun IT-infrastructuur herzien. Bedrijven moeten zich aanpassen aan de wereld na COVID-19 waarin meer mensen op afstand werken en digitaal met elkaar in contact komen. Om aan de eisen van een remote personeelsbestand te voldoen, moeten bedrijven investeren in automatisering, AI en samenwerkingstechnologieën.

Toen vorig jaar iedereen plots vanuit huis moest werken, piekte de verkoop van computers en tablets. Gartner verwacht dat de vraag naar deze apparaten voorlopig blijft aanhouden en dit jaar boven de 500 miljoen toestellen uit zal stijgen. 

Naast dat organisaties meer computers en tablets kopen, verhogen bedrijven ook hun bestedingen aan clouddiensten. Gartner verwacht dat de uitgaven aan cloud-technologieën in 2021 toeneemt met nog eens 23,1%. Ook de markt voor samenwerkingstools neemt volgens Gartner dit jaar nog toe met 17%. 

Een van de grootste uitdagingen waar bedrijven op dit moment tegenaan lopen, is bepalen hoe vaak medewerkers op kantoor moeten werken en hoe vaak ze vanuit huis kunnen werken. De voorkeur vanuit werknemers ligt sterk bij de hybride werkplek. Ongeveer 70% van de medewerkers die (voor een deel) thuiswerkt, heeft de voorkeur om twee tot vier dagen per week op verschillende locaties te werken. Dat blijkt uit het 2021 Digital Worker Experience Survey van Gartner, waarvoor 10.800 medewerkers verspreid over 9 landen werden geïnterviewd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home