Facebook deelt eindelijk de reden waarom het 6 uur offline was

facebook down

De fout schuilt volgens Facebook in een configuratieverandering van zijn routers. Het gaat niet om een hack of een poging om gebruikersdata buit te maken. Instagram, Messenger, WhatsApp en Facebook zijn ondertussen opnieuw operationeel.

CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden afgelopen nacht nadat Facebook, WhatsApp, Instagram en OculusVR meer dan zes uur offline waren. “Excuses voor de onderbreking gisterenavond – Ik weet hoe veel jullie afhankelijk zijn van onze diensten om met mensen waar je om geeft in verbinding te blijven.”

De problemen begonnen gisterenavond omstreeks 17u40 Belgische tijd. Het is geleden van 2019 dat Facebook zo’n grote onderbreking van zijn diensten ervaarde. Twee jaar geleden lag de dienst er nog 24 uur uit.

In een blogpost met karige informatie laat Facebook weten dat het probleem voortkomt uit een configuratieverandering in de routers die de dienst gebruikt. Er is geen sprake van een hack of een poging om gebruikersgegevens te stelen. Concreet betekent het dat de machines binnen Facebook niet meer met elkaar konden verbinden gisterenavond. “De onderbreking in netwerktrafiek had een watervaleffect op de manier hoe onze datacenters met elkaar communiceren. Als resultaat hiervan gingen alle diensten offline.”

De configuratieverandering in de routers is een routine BGP-update (Border Gate Protocol). Die wiste alle DNS-routerinformatie die Facebook nodig heeft om andere netwerken te vinden binnen zijn sites.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home