Enorme storing bij WhatsApp, ook Facebook, Workplace en Instagram onbereikbaar

whatsapp

Maandagavond rond 17u30 begon een storing bij WhatsApp. Berichten sturen werkt momenteel niet of nauwelijks. Ook Facebook, Workplace en Instagram liggen plat.

Alle diensten en websites die eigendom zijn van Facebook zijn sinds ongeveer 17u30 maandagavond onbereikbaar. Daaronder vallen WhatsApp, Instagram, Facebook, Facebook Messenger en Workplace. De websites gerelateerd aan de diensten zijn eveneens ontoegankelijk. De panne laat zich wereldwijd voelen. De storing is de grootste in de geschiedenis van het bedrijf.

Wereldwijde storing

Downdetector gaf vanaf 17u30 een enorme stijging van het aantal klachten weer. Facebook laat intussen weten dat het op de hoogte is van de problemen en er aan werkt.

Een oorzaak of deadline voor een oplossing communiceert het bedrijf nog niet officieel. Onze tests suggereerden eerder een DNS-probleem en dat is intussen bevestigd, onder andere door Cloudflare. De DNS-fout zou echter een symptoom en niet de initiële oorzaak zijn.

BGP-probleem

Volgens niet bevestigde berichten gedeeld via de subreddit r/sysadmin ligt een configuratieprobleem aan de basis van de panne. Het BGP (Border Gateway Protocol)-netwerk, dat op de grens tussen het internet en het Facebook-netwerk zit, zou een configuratiefout bevatten. Die fout zou er in zijn geslopen via beheer op afstand. Het probleem maakt het netwerk echter ontoegankelijk, zodat het niet eveneens vanop afstand kan worden rechtgezet.

Als de informatie klopt, moeten technici de BGP-routers manueel herconfigureren. De mensen met fysieke toegang tot de routers hebben echter niet altijd de juiste expertise, onder andere omwille van het extra telewerk als gevolg van de pandemie.

De storing zou zo ernstig zijn dat Facebook-werknemers enkel nog met elkaar kunnen communiceren via interne Outlook-adressen. Externe mails komen niet binnen. Werknemers die ingelogd zijn in andere diensten zoals die van Google kunnen die verder gebruiken, maar opnieuw inloggen lukt niet. Dat weet The Verge. Ingenieurs zijn ter plaatse in de datacenters om een oplossing uit te werken.

Impact

De impact van de problemen valt niet te onderschatten. Zeker WhatsApp heeft in onze contreien een belangrijke plaats veroverd als standaard communicatiekanaal. De impact over de hele Facebook-line-up van diensten toont in één klap het gevaar van het monopolie van het bedrijf. WhatsApp, Facebook Messenger en de chatfunctie van Instagram tonen zich zo geen alternatieven van elkaar, maar verschillende smaakjes van de zelfde momenteel onbereikbare dienst. Andere communicatietools zoals het onafhankelijke Signal werken momenteel nog wel.

Het euvel illustreert tot slot waarom je als dienstverlener nooit je eigen statuspagina mag hosten. De webpagina’s waarlangs Facebook de status van zijn diensten communiceert, liggen er immers mee uit.

Update 05/10 6u: De storing is achter de rug. Je kan opnieuw probleemloos WhatsApp-berichten sturen en Instagram en Facebook raadplegen via de app of de internetbrowser. De statuspagina van Facebook Business toont dat een aantal functies nog volop in de herstelfase zitten, waaronder de Graph API en Facebook Ads Manager.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home